Вы здесь

Zece femei jurnaliste aflate în avangarda luptei pentru libertatea de exprimare

09 марта 2015
1436 просмотров
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, 8 martie, Organizaţia Reporterii fără Frontiere au apreciat munca a zece jurnaliste de pe glob care luptă zi de zi pentru libertatea de exprimare şi viața cărora se află permanent în pericol. Din simplul motiv că sunt femei, în unele regiuni munca lor este mult mai dificilă. Astfel, cele zece  jurnaliste proeminente sunt:

Zaina Erhaim, care conduce o rețea de jurnaliști din nordul Siriei. Securitatea fizică a acestei jurnaliste este o continuă provocare pentru ea.

Farida Nekzad din Afganistan, fondatoarea agenției de știri "Wakht". Este președinta Comisiei Mass-media din Afganistan şi deține mai multe premii internaționale.

Hla Hla Htay, corespondentă a Agenției "France Presse" din Myanmar. În această postură, ea a publicat știri despre mai multe revoluții din regiune.

Marcela Turati, jurnalistă independentă care colaborează cu revista "Proceso" din Mexic, unul dintre cele mai periculoase state din lume pentru jurnaliști.

Noushin Ahmadi Khorasani din Iran și Mae Azango din Liberia - victime ale abuzului, care se confruntă zilnic cu probleme din cauza faptului că sunt femei. Ambele se află în avangarda luptei pentru drepturile femeilor în țările lor.

Khadidja Ismailova, jurnalistă de investigație notorie din Azerbaidjan. În repetate rânduri, a fost ținută sub arest.

Jurnalista sârbă Brankica Stanković, care a fost amenințată în repetate rânduri. Ea conduce instituția media de investigație "Insajter".

Solange Lusiku Nsimire este singura jurnalistă din Republica Democrată Congo. Ea conduce un ziar național publicat în Kinșasa, capitala RDC. Dumneaei i-a fost refuzat dreptul de a fi parte a administrației publice locale.

Fatima Al Ifriki, jurnalistă din Maroc, a decis sa renunțe la jurnalism pentru a-și proteja familia. La moment, ea este angajată a ONG-ului "Freedom Now", specializat în promovarea libertății de exprimare.

Conform Raportului global cu privire la statutul femeilor în instituțiile media generatoare de știri, publicat de Fundația Internațională a Instituțiilor Media ale Femeilor (IWMF), peste jumătate din femeile jurnaliste intervievate au confirmat că au fost hărțuite, insultate și abuzate sexual în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. O cincime dintre ele au fost, de asemenea, supuse violenței fizice.