Вы здесь

Doi jurnalişti ai Radio France Internationale, ucişi în Mali

04 ноября 2013
1724 просмотра

Jurnaliștii Claude Verlon şi Ghislane Dupont, jurnalişti de la Radio France Internationale (RFI), au fost găsiţi morţi în Mali, a anunţat Ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Cei doi realizau un reportaj la Kidal, în nord-estul ţării, după care au fost răpiţi sâmbătă de către un grup armat, potrivit Realitatea.net. Ulterior, presa a scris că jurnaliştii au fost găsiţi morţi.

În cotidianul francez Le Figaro au apărut mai multe versiuni legate de moartea celor doi jurnalişti. Cea mai dezbătută teorie leagă asasinarea jurnaliştilor de eliberarea ostaticilor francezi din Niger săptămâna trecută. ”E posibil ca unii să se fi simțit furați sau jigniți de faptul că nu și-au primit și ei partea din ceea ce credeau că li se cuvine. Iar uciderea celor doi jurnaliști RFI poate să fi fost organizată ca răzbunare pentru o atare situație”, se arată în Le Figaro, citat de RFI.ro. De asemenea, autoritățile presupun că grupul care a organizat răpirea jurnaliştilor vorbea limba triburilor Touareg, apropiată grupărilor islamiste rebele.

Oraşul Kidal, unde a avut loc răpirea, este cunoscut ca un loc unde se formează reţele a numeroaselor grupuri jihadişte şi unde există tensiuni între comunitatea nativă din Mali şi cea arabă, a scris și Matei Vişniec în articolul său pentru RFI.ro.

Ministrul francez de Externe a spus, luni, că autorităţile vor face tot posibilul pentru a găsi şi pedepsi vinovaţii pentru moartea celor doi jurnalişti. În ultimii ani, RFI a pierdut alți patru jurnalişti. Trei reporteri au fost ucişi în Afganistan în urmă cu 12 ani, iar un corespondent a murit acum 10 ani în Costa de Fildeş.

sursa foto: http://news.abamako.com