Вы здесь

Editura Logvinaw din Belarus și-a pierdut definitiv licența de publicare

20 ноября 2013
1672 просмотра

Editura Logvinaw din Belarus, căreia i-a fost ridicată licența de publicare în septembrie din cauza lansării unui controversat album foto, a contestat acest ordin al Ministerului de Informații până la ultima instanță, Curtea Superioară Economică. Judecătorii au decis luni, 18 noiembrie, să mențină ordinul ministerial și să definitiveze retragerea licenței, informează EaP Media Freedom Watch.

Igor Logvinov, fondatorul editurii care a ajuns lider pe piața ficțiunii literare din Belarus, a declarat după proces că este foarte supărat și că va căuta o modalitate pentru a contesta și această decizie.

”Simt că am primit o palmă peste față. Cred că vom încerca să contestăm acest verdict”, a spus Logvinov, adăugând că nu va înceta să lucreze în domeniul publicistic indiferent de rezultate. ”Probabil vom fonda o nouă editură. Nu pot să fac nimic altceva decât să public cărți. În cel mai rău caz vom lansa un program de import de substituție și vom importa literatură belarusă în Belarus”, a completat Logvinov.

El a mai spus că ”pretextele” autorităților pentru ridicarea licenței sunt nefondate și că este surprins de reacția Ministerului de Informații vizavi de albumul Press Photo of Belarus 2011. ”Se mai petrec cazuri de extremism, din când în când, și ajung să primească avertizări sau sancțiuni ușoare. În cazul nostru s-a luat o decizie dură, în cel mai cinic mod posibil”, a mai spus editorul.

În 20 septembrie, Ministerul de Informații a ridicat licența editurii Logvinaw după ce aceasta a publicat albumul foto Press Photo 2011, considerat "extremist" de către autorități.

Peste 40 de exemplare ale albumului au fost confiscate de la fotoreporterii Yulia Doroshkevich, Aleksandr Vasiukovich și Vadim Zamirovskii pe 12 noiembrie 2012, la granița dintre Lituania și Belarus. În februarie 2013, au ieșit la iveală informații conform cărora materialele ar fi ajuns la KGB, iar fotoreporterii au primit o citație oficială din partea instituției.

Ulterior, experți de la Universitatea Grodno au emis, la solicitarea KGB, o analiză ce confirma faptul că albumul "reflectă în totalitate numai aspectele negative ale vieții oamenilor din Belarus (...) și subminează credibilitatea autorităților în fața partenerilor străini și organizațiilor internaționale".

Belarus Press Photo este un concurs independent de fotojurnalism, organizat anual începând din 2010. În fiecare an, fotografiile finaliștilor sunt publicate într-un album. Press Photo 2011 a fost lansat în 2012 și scos la vânzare în toată țara. Fotografiile au apărut și în alte reviste și ziare din Belarus, fiind menționate și de către agenții de presă.

sursa foto: Press Photo 2011