Вы здесь

Jurnaliști ucraineni, agresați și intimidați în contextul protestelor pro-europene

26 ноября 2013
1382 просмотра

Mai mulți jurnaliști ucraineni au fost agresați, intimidați sau demiși în contextul protestelor pro-europene din ultimele zile, care au cuprins Kievul și alte orașe din Ucraina, arată EaP Media Freedom Watch.
 
Într-unul din cazuri, o editoare a postului de televiziune Business, Tatiana Melnicenco, a anunţat că a fost concediată pentru simplul fapt că a difuzat informaţii despre protestele din Piața Maidan din Kiev împotriva deciziei autorităţilor de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit informațiilor apărute în presa ucraineană, canalul Business ar fi deținut de un apropiat al președintelui Ianukovici.
 
De asemenea, în 24 noiembrie, între forțele speciale ale poliției şi manifestanţi au izbucnit violențe în timpul cărora fotograful săptămânalului Ukrayinsky Tyzhden şi un cameraman al Canal 5 au fost agresați. Fotograful Stanislav Kozlizk susţine că a fost bătut de poliţişti în pofida faptului că a anunţat că este jurnalist. Poliţiștii l-au atacat şi pe operatorul Canal 5, Ivan Naconecinii, şi i-au stricat camera de filmat.

Într-un caz separat, redactorul șef al săptămânalului 20 Minut, Vlad Pucici, a fost bătut de persoane neidentificate pe casa scării în blocul în care locuiește, în orașul Zhitomir. Când a anunțat poliția, ofițerii i-au spus ”Poate ai făcut ceva greșit”. Pucici a fost unul dintre organizatorii protestelor pro-europene din orașul Zhitomir, iar ziarul său publică în mod regulat investigații legate de corupția locală.
 
În multe oraşe din Ucraina au loc manifestări împotriva deciziei autorităţilor de a nu semna acordul de Asociere cu UE. Acest eveniment ar fi trebuit să aibă loc la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie, însă liderii de la Kiev au decis păstrarea unor relații mai strânse cu Rusia. Pe străzile din Kiev și în Piața Maidan au ieșit, zilele trecute, peste 100.000 de persoane.

sursa foto și galerie: www.day.kiev.ua