Вы здесь

Rezoluție propusă de IFEX pentru siguranța jurnaliștilor, aprobată de al treilea Comitet ONU

27 ноября 2013
1499 просмотров

O rezoluție scrisă de membrii IFEX cu ocazia sfârșitului campaniei Zilei Internaționale împotriva Impunității (n.r. imunitate acordată unui infractor din cauza unor împrejurări speciale, prevăzute de lege) și co-semnată de 60 de state a fost votată în cadrul celui de-al treilea Comitet al ONU (social, cultural și umanitar), marți, 26 noiembrie. Rezoluția urmează să ajungă pe masa Adunării Generale a ONU în New York la începutul lui decembrie, anunță IFEX.

”Nu a existat niciodată o perioadă atât de periculoasă pentru jurnaliști. Aceștia sunt uciși și încarcerați în toată lumea, în număr record. Sunt amenințați zilnic, atacați și intimidați de indivizi, organizații non-statale și oficiali guvernamentali care încearcă să-i reducă la tăcere. Majoritatea copleșitoare a acestor crime este comisă cu impunitate”, arată IFEX.

Una din prevederile rezoluției este și declararea zilei de 2 noiembrie drept Ziua Internațională împotriva Impunității de către ONU. Diplomații statelor ONU au încercat timp de peste doi ani să cadă de acord asupra unei zile din an în care să fie celebrat sfârșitul impunității în infracțiunile comise față de jurnaliști, iar IFEX a contribuit la aceste eforturi, informează organizația.

Reprezentanții IFEX au propus inițial sărbătorirea pe 23 noiembrie, însă mutarea sa pe 2 noiembrie va permite organizației să lanseze anual o campanie de o lună cu activități pentru societatea civilă, care va culmina la sfârșitul lunii. Campania se concentrează pe infracțiuni comise față de toate grupurile și indivizii care doresc să se exprime liber, inclusiv jurnaliști.

Membrii IFEX sunt de părere că oficializarea sărbătorii de către ONU va duce la o conștientizare mai răspândită în rândul populației a problemelor legate de impunitate și libertatea presei.

sursa foto: Flickr Creative Commons