Вы здесь

Facebook, Google, Apple și alți cinci giganți media-IT cer SUA să înceteze spionarea utilizatorilor lor

11 декабря 2013
1591 просмотр

AOL, Twitter, Yahoo, Microsoft, Facebook, Google, Apple și LinkedIn - principalii actori pe scena media-IT din lume - au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui american Barack Obama și Congresului SUA, în care cer încetarea colectării la nivel industrial a datelor despre utilizatorii acestor servicii, informează cotidianul britanic The Guardian.

”În multe țări, balanța s-a înclinat prea mult în favoarea statului și în detrimentul drepturilor individului - drepturi care sunt prevăzute în Constituție,” arată reprezentanții companiilor americane în scrisoarea deschisă. ”Acest lucru subminează libertățile pe care le prețuim cu toții. Este timpul pentru o schimbare”, mai scriu aceștia.

Multe dintre aceste companii susțin că informațiile scoase la iveală de fostul consultant NSA Edward Snowden au zguduit încrederea oamenilor în companiile de internet, ceea ce le pune în pericol afacerile. ”Guvernele au pus în pericol această încredere, așa că guvernele trebuie să ajute s-o restabilim”, a spus Brad Smith, juristul șef de la Microsoft.

Potrivit scrisorii deschise, guvernele lumii ar trebui să-și limiteze spionajul la situații concrete și prin metode legale, proporționale riscului predictibil. Acestea nu ar trebui să mai colecteze date despre cetățeni la nivel industrial, fără discernământ, prin companiile de internet, subliniază reprezentanții celor opt giganți IT.

Reprezentanții companiilor americane vor ca guvernul SUA să introducă o interdicție globală privind colectarea masivă de date despre utilizatori obișnuiți și să fie mai transparent privind criteriile de selectare a informației pe care o cer. De asemenea, aceștia vor dreptul de a informa publicul despre astfel de solicitări din partea guvernului fără a suporta consecințe din partea autorităților. Pentru a evita conflictele între state, ar trebui să se elaboreze și un sistem de acces la informaţie de la o ţară la alta, conchid reprezentanții firmelor.

Săptămâna trecută, Google, Twitter, Yahoo și Microsoft au răspuns numeroaselor mesaje de îngrijorare ale publicului lor prin intensificarea securității produselor pe care la oferă, incluzând un serviciu de criptare ”perfect forward secrecy” (n.r. discreție perfectă) menit să protejeze informația ce călătorește prin sistemele interne ale companiilor.

sursa foto: www.sadredearth.com