Вы здесь

OSCE cere României să nu reincrimineze insulta și calomnia

13 декабря 2013
1584 просмотра

Reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat, joi, dezamăgirea față de amendamentele legislative adoptate recent în România, care urmăresc reincriminarea insultei și calomniei, se arată într-un comunicat de presă al OSCE.

”Incriminarea discursului poate frâna dezbaterile și poate fi folosită pentru a proteja oficialii publici de critici. Teama față de acuzații penale ar putea duce la autocenzură și, în ultimă instanță, poate avea un efect inconfortabil asupra jurnalismului de investigație. Astfel, sunt îngrijorată de recentele amendamente legislative, precum și de felul în care publicul român și alte părți interesate au fost excluse din procesul consultativ”, a spus Mijatović, citată în comunicatul de presă.

Aceasta a adăugat că România a făcut un progres important atunci când a dezincriminat defăimarea în 2006, transformându-se în una din cele mai progresive țări la acest capitol. ”Sper, în mod sincer, că aceste amendamente nu vor fi definitive şi fac apel la autorităţile competente din România să le respingă, pentru că acestea reprezintă un mare pas înapoi pentru libertatea presei din țară", a mai spus Dunja Mijatović, adăugând că jurnaliștii trebuie să informeze societatea despre chestiuni de interes public fără teama de a fi urmăriți penal.

Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat, marţi, 10 decembrie, un proiect de lege ce include articole privind reincriminarea insultei şi a calomniei. Potrivit Gândul, proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei de specialitate să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, incluzând două amendamente potrivit cărora insulta ar fi pedepsită cu amendă de la 150 la 500 RON, iar calomnia cu amendă între 250-500 RON.

sursa foto: www.evz.ro