Вы здесь

​Tinerii din Nisporeni au participat la întâlnirea European Cafe

02 июля 2015
3341 просмотр

Ultima zi a lunii iunie a adus cel de-al treilea eveniment informal pentru tineri European Cafe, organizat de această dată în orașul Nisporeni, de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu IREX Europe Moldova și Clubul Liceenilor din Nisporeni. Subiectul întâlnirii a fost - oportuntățile de antreprenoriat pentru tineri, iar din prezentările invitaților și materialele video proiectate, cei 27 de participanți au aflat mai multe despre primii pași pe care trebuie să îi facă dacă vor să își lanseze o afacere, dar și despre numeroasele programe de granturi, guvernamentale sau europene, de care pot beneficia tinerii antreprenori.

Evenimentul a fost moderat de Victoria Ungureanu, jurnalistă, care a vorbit și despre experiența în lansarea unui site de nișă pentru jurnaliști: everydayjournalism.md, pe care intenționeaază să îl transforme într-o afacere.

Vitalie Lazăr, directorul Incubatorului de Afaceri deschis recent la Nisporeni a vorbit tinerilor despre avantajele de care pot beneficia ca membri ai incubatorului: chirie la preț redus, instruire antreprenorială, consultanță la cumpărarea diverselor echipamente, costuri de administrare minimă etc. De asemenea, V. Lazăr a vorbit și despre programe de finanțare de care tinerii, în mod special, pot beneficia, ca de exemplu: PNAET, Pare 1+1 etc

Unul dintre beneficiarii programului Pare 1+1 și un tânăr antreprenor de succes din Nisporeni, care la doar 22 de ani, gestionează propria afacere- o patiserie, este Gheorghe  Tîmbur. Tânărul a vorbit la European Cafe despre povestea sa, cum i-a venit ideea și care au fost primii pași pe care i-a urmat când și-a deschis afacererea, provocările pe care le-a depășit și avantajele antreprenoriatului, comparativ cu alte profesii. Gheorghe Tîmbur a menționat că e foarte important ca, înainte de a dezvolta o afacere, să investești în primul rând în tine însuți și să îți dezvolți calitățile personale, abilitățile de management și leadership, prin multă lectură, participare la traininguri, discuții cu oameni care au mai multă experiență, călătorii etc.
Daniela Galai, coordonatoare de programe IREX Europe in Moldova  a prezentat câteva materiale video despre antreprenori din alte țări care și-au deschis afaceri de succes la noi în țară, remarcând faptul că Moldova este un spațiu în care multe idei se pot transforma în proiecte antreprenoriale de succes, inclusiv datorită lipsei unei concurențe mari în multe dintre domenii domenii, iar acest lucru ar trebui valorificat în primul rând de tineri.

La finalul evenimentului, Doru Curoșu, președintele Consiliului Național al Tinerilor din Moldova a făcut  o prezentare despre politicile de tineret și rolul lor în susținerea organizațiilor și inițiativelor de tineret, referindu-se la importanța implicării din timpul studiile în diverse activități extracurriculare, devenind membru sau voluntar în diverse asociații pentru tineri, experiență care ulterior este foarte binevenită în lansarea propriilor inițiative sau afaceri.

Tinerii au remarcat utilitatea evenimentului European Cafe, menționând că sunt mai inspirați  după ce au făcut cunoștință cu mai multe istorii de succes, iar o parte dintre ei se vor gândi serios la lansarea unor idei antreprenoriale, beneficiind de programele de asistență disponibile în Moldova.

Intâlnirile pentru tineri „European Cafe” vor avea loc în mai multe localități din Moldova. Ele se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016. Proiectul este sprijinit financiar de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.