Вы здесь

VIDEO: Jurnaliști răniți și reținuți la Kiev, în timpul ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine

20 января 2014
1657 просмотров

Ciocniri violente au avut loc, în weekend, între protestatari şi forţele de ordine în Kiev, informează portalul Media Freedom Watch. Potrivit sursei citate, luni dimineață, 20 ianuarie, poliția a reținut și echipa de filmare a Радио Свобода (n.r. Radio Svoboda - oficiul național al Radio Europa Liberă), care transmitea de la fața locului.
 
În decurs de câteva minute, într-un moment de pauză în mijlocul confruntărilor, jurnaliştii au ajuns foarte aproape de polițiștii Berkut. Ulterior, pe televizor s-a putut vedea cum transmisiunea s-a întrerupt. Jurnalitșii au spus că au fost bătuți și reținuți, însă în timpul detenției unul din ei a reușit să transmită un mesaj în redacție. Reprezentanți ai Ministerului de Interne ucrainean au declarat, după eliberarea echipei Radio Svoboda, că incidentul a avut loc din cauza faptului că reporterii nu purtau legitimații de presă sau veste reflectorizante cu inscripțiile specifice. De-a lungul protestelor din Kiev, însă, mulți jurnaliști au preferat să nu mai poarte aceste însemne la vedere, pentru că la începutul lunii decembrie reprezentanții mass-media au fost printre cei vizați de ofițerii Berkut în timpul violențelor.

În noaptea de duminică spre luni, au fost raportate cazuri de jurnaliști atacați intenționat de forțele de ordine. Un alt reporter al Radio Svoboda a fost lovit de o grenadă luminoasă, iar înainte de impact el a reușit să filmeze un polițist care a aruncat obiectul în direcția lui (Video).
 

A avut de suferit şi un reporter al postului de televiziune Spilno TV. Potrivit acestuia, un polițist l-a rănit la mână. Jurnalistul susţine că și acest atac a fost intenționat, pentru că ofițerul respectiv s-a îndreptat hotărât spre sectorul în care se aflau jurnaliști.
 
Au fost răniţi şi reporterul ziarului Вести, Veaceslav Veremyi şi fotoreporterul ziarului Голос Украины, Alexandr Klimenko. “Lângă picioarele mele a explodat o grenadă. Era ora 20.40. Am o gaură în picior şi una în obraz. La spital, medicul a trebuit să-mi taie pantalonii și a scos din picior trei aşchii din plastic”, a scris cel din urmă pe Facebook.

Violențele au pus din nou stăpânire pe Kiev weekend-ul trecut, după ce parlamentul ucrainean a avizat o serie de legi care restricționează masiv libertatea de exprimare și accesul la informație. Dacă vor fi promulgate de președinte, aceste modificări vor duce la limitarea posibilităților de protest public - acțiuni îndreptate mai ales spre manifestanții de pe Euromaidan -, la înăsprirea pedepselor pentru cei care protestează neautorizat, restricționarea libertății online și a presei, limitarea posibilităților de cercetare pentru jurnaliștii de investigație prin acordarea de imunități unor categorii de funcționari publici (printre care ofițerii Berkut) și izolarea reporterilor și activiștilor de ONG-urile străine, considerate ”agenți străini”.

 

Zeci de jurnaliști au fost agresați, în ultimele două luni, în timpul protestelor din Ucraina, concentrate mai ales în centrul Kiev-ului. Potrivit unui raport al Institutului de Informare în Masă, citat de Kyiv Post, Ucraina a devenit una din cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, adunând peste 100 de cazuri de violență fizică împotriva reprezentanților mass-media în 2013. Aproape jumătate din acestea au avut loc în luna decembrie, când au luat amploare protestele pro-europene din Piața Maidan din Kiev, dar și din alte orașe ale țării.

Unul din cele mai mediatizate cazuri rămâne cel al Tatianei Ciornovil, care a fost bătută cu bestialitate în noaptea de 24 spre 25 decembrie, după ce a fost urmărită cu mașina pe autostradă, blocată și scoasă cu forța din autoturism de către mai mulți bărbați care ulterior au fost arestați. Totuși, în ciuda promisiunilor oficialilor de rang înalt din Ucraina, nu s-a aflat cine a comandat atacul asupra jurnalistei, care va trebui să treacă prin mai multe operații de reconstrucție facială după agresiunea comisă asupra ei. Ciornovil, cunoscută pentru investigațiile sale privind averile oficialilor ucraineni, este de părere că președintele Ianukovici este cel care a comandat atacul, pentru că jurnalista și-a concentrat mare parte din articole pe reședințele sale luxoase, ascunse de ochii lumii.

sursa foto: Flickr Creative Commons