Вы здесь

Schimbări drastice în domeniul autoreglementării presei din Marea Britanie

20 января 2014
2166 просмотров

Ultimii doi-trei ani, de la izbucnirea scandalului legat de interceptările telefoanelor unor celebrități de către redacția News of the World, au fost printre cei mai turbulenți din istoria presei britanice, scrie directorul executiv al Telegraph Media Group și membru al comitetului de conducere al rețelei media Albany Associates, Lord Guy Black.

A urmat o investigație fără precedent ca amploare și durată, care a dus la audierea unor persoane de rang înalt în fața unei instanțe care încă nu a deliberat. Drept consecință, investigatorii judiciari care s-au ocupat de acest caz au primit puteri mai mari decât cei din procesul Chilcot, legat de implicarea soldaților britanici în Irak, și au scris un raport cerând, pentru prima oară din 1695, înăsprirea controlului statului asupra presei. Recent, un decret legal împins rapid și în mod netransparent prin procesul legislativ urmărește ca Parlamentul să dețină controlul asupra reglementărilor presei.

În acest context și în ciuda imaginii de competitivitate feroce și lipsă de unitate, industria media din Marea Britanie a creat un front comun solid și s-a opus ferm intruziunilor din partea statului atât în procesul editorial, cât și în reglementarea domeniului, relatează asociaţia. Jurnaliștii au luptat pentru a-și apăra dreptul la autoreglementare, ceea ce, conform Albany Associates, este singura garanție a libertății presei. Cu toate acestea, Comisia pentru plângeri din partea presei (PCC), organul de autoreglementare al industriei, a pierdut încrederea publicului ca urmare a scandalului interceptărilor.

IPSO, INOVAȚIA MASS-MEDIEI BRITANICE

Astfel, reprezentanții media au decis că este necesară o nouă structură care să nu aibă slăbiciunile PCC și să se axeze pe trei deficiențe principale: lipsa puterii legale, inabilitatea de a investiga încălcările eticii și de a aplica sancțiuni, precum și perceputa lipsă de independență în raport cu industria media. Organizația Standardelor Independente în Presă (IPSO) își va deschide astfel porțile începînd cu 1 mai 2014, aducând schimbări majore în peisajul mediatic britanic.

Industria ziarelor nu va mai avea niciun control asupra numirilor în cadrul IPSO, care vor fi făcute printr-o comisie independentă. De asemenea, comitetul de organizare al IPSO nu va include niciun editor sau redactor-șef care încă activează în presă. Cel mai important aspect este că IPSO va fi bazat pe contracte civile cu o durată de cinci ani încheiate între redacții și organul de autoreglementare, oferindu-i acestuia o bază legală stabilă conform procedurii civile. Astfel, presa britanică va putea evita reglementarea din partea statului prin legi suplimentare cu puteri de sancționare, iar nou-creatul organism de autoreglementare are surse de finanţare asigurate.

Contractul mai oferă IPSO puterea de a iniţia investigații atunci când există dovezi privind încălcări importante ale standardelor etice și va putea examina dovezi și intervieva martori. De asemenea, dacă investigația IPSO va produce rezultate negative pentru instituțiile media cercetate, conducerea va putea să dicteze sancțiuni de până la un milion de lire sterline.

LUNGUL DRUM AL AUTOREGLEMENTĂRII

Schimbarea este dramatică pentru presa din Marea Britanie și poate fi luată ca exemplu de alte state - va exista un organ de autoreglementare puternic, complet independent, fără nicio implicare din partea statului și fără a se baza pe banii plătitorilor de impozite, ci pe contracte civile.

Inițiatorii proiectului au reușit, în decursul ultimilor doi ani, să consulte întreaga comunitate media din Marea Britanie, de la marile ziare și reviste la cele mai mici redacții locale și au reușit să-i facă pe peste 90% din aceștia să semneze contractele în decembrie 2013.

Zilele periculoase pentru presă nu au dispărut, atenționează Lord Guy Black, însă industria media britanică a arătat că este capabilă de a fi receptivă la îngrijorările consumatorilor media și a conceput un sistem de autoreglementare potrivit pentru era digitală, care oferă protecții reale publicului și presei.

Scandalul mediatic care a motivat presa să schimbe modul de autoreglementare a pornit de la ziarul News of the World, o publicație săptămânală din Marea Britanie, lansată în 1843 și transformată într-un puternic tabloid ulterior. În anii 2000, era printre cele mai bine vândute ziare de limbă engleză din lume și avea cel mai mare tiraj din tot Regatul Unit.

În iulie 2011, s-a aflat că, de mai bine de un deceniu, redacția News of the World intercepta ilegal telefoanele vedetelor și ale persoanelor care făceau subiectele unor știri - printre exemplele cele mai deranjante se numără adolescenți și copii dispăruți sau agresați, dar și soldați britanici uciși în acțiune. Săptămânalul, care făcea parte din imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch, a fost închis, iar întreaga echipă și conducere au fost anchetate. Scandalul a fost unul din cele mai mari din istoria presei britanice, aducând în discuție limitele libertății presei, standardele etice îndoielnice ale ziarelor britanice, șantajele încercate de Murdoch cu unii politicieni și chiar cu premierul de atunci Gordon Brown, precum și respectarea vieții private.

sursa foto: www.thesun.co.uk