Вы здесь

IFEX îndeamnă utilizatorii de social media să se alăture campaniei „Nu impunității”

02 ноября 2015
2234 просмотра
„No impunity” („Nu impunității”) este campania lansată de IFEX (International Freedom of Expression Exchange) în 2015, cu ocazia Zilei Internaționale a luptei împotriva Impunității, marcată în fiecare an la 2 noiembrie. Prin această campanie, IFEX își propune să mărească gradul de conștientizare a impactului impunității asupra libertății de exprimare, precum și să sensibilezeze guvernele lumii, pentru ca acestea să condamne și să pună capăt crimelor împotriva jurnaliștilor, bloggerilor și activiștilor, care își exercită dreptul de a informa și de a-și exprima opiniile. 
„Ziua Internațională împotriva impunității este un moment crucial pentru conștientizarea la nivel global a impunității, dar și pentru mobilizarea justiției la acțiune. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a transmite mesajul că orice crimă împotriva libertății de exprimare trebuie să fie pedepsită și că statele trebuie să fie trase la răspundere, atunci când au loc crime pe teritoriul lor”, se menționează într-un comunicat de presă al IFEX.
Astfel, IFEX îndeamnă utilizatorii de rețele sociale să fie responsabili și să-și revendice, astăzi, 2 noiembrie, dreptul la libertatea de expresie prin utilizarea hashtag-ul #NoImpunity și înlocuirea fotografiei de profil curente cu logo-ul No Impunity.
Potrivit UNESCO, între anii 2006 și 2014 în lume au fost uciși 680 de jurnaliști, iar în 9 din 10 cazuri făptașul nu a fost pedepsit și se află în libertate. Victime devin cel mai des jurnaliștii care scriu despre corupția la nivel înalt, crima organizată, cei care lucrează în zone de conflict sau își exprimă opiniile pe diferite subiecte sensibile.
Datele statistice mai arată că cei mai mulți jurnaliști și-au pierdut viața în în țări precum Irak, Siria, Afganistan, Somalia, Pakistan, Filipine, Rusia, Mexic, Honduras și Brazilia. În statele arabe au fost asasinați 222 de jurnaliști, în Asia și zona Pacificului - 188, în America Latină și în zona Caraibelor – 149, în Africa – 86, în Europa Centrală și de Est - 32, iar în Europa de Vest și America de Nord - 3.
IFEX este o organizație non-guvernamentală fondată în 1992 la Montreal, care promovează libertatea de exprimare în toată lumea.

Sursă foto: https://www.ifex.org/