Вы здесь

Utilizarea statisticilor de gen în materialele de presă

09 ноября 2015
1801 просмотр
Jurnaliști, experți internaționali și specialiști în statistică au discutat, în cadrul unei mese rotunde care a avut loc vineri, 6 noiembrie, despre utilizarea statisticilor de gen în materialele de presă. Evenimentul a fost  organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova.
Participanții la masa rotundă s-au referit la modalitățile prin care jurnaliștii pot căuta, găsi  și utiliza în activitatea lor datele statistice sensibile la dimensiunea de gen. Pe de o parte, ei au accentuat asupra necesității ca materialele jurnalistice să prezinte date și informații dezagregate pe sexe, astfel încât acestea să descrie situația comparativă a femeilor și bărbaților și să nu promoveze  anumite stereotipuri sau prejudecăți în societate. Pe de altă parte, potrivit jurnaliștilor prezenți, nu ar trebui să se abuzeze de datele statistice - articolele de presă nu pot conține o avalanșă de cifre și date, deoarece ar deveni dificile și neatractive pentru cititori.
Jessica Gardner, expertă în statistica de gen din Australia, a explicat că domeniul statistic este unul complex, de aceea e nevoie de specialiști statisticieni care ar genera date calitative și de jurnaliști pregătiți care să utilizeze corect aceste date, pentru a le aduce la cunoștința publicului.
Moderatoarea evenimentului, Elena Robu, a amintit că în mare parte stereotipurile provin din familie și pot fi depășite prin educație, inclusiv prin materiale jurnalistice care abordează egalitatea sau inegalitatea de gen, având drept scop final prezentarea de opinii echilibrate ale surselor femei și bărbați.
Aurelia Spătaru, managera Proiectului Comun ONU ”Consolidarea sistemului statistic național” și Ala Negruță, șefa Direcţiei statistica serviciilor sociale şi condiţiilor de trai din cadrul Biroului Național de Statistică, au prezentat resursele disponibile pentru presă pe portalul www.statistica.md și au specificat că ține și de responsabilitatea jurnaliștilor să caute resurse statistice suplimentare și să le prezinte prin comparație, pentru a arăta complexitatea unui subiect și pentru a-l face interesant.
Lucreția Ciurea, specialistă în Monitorizare şi Evaluare, UN Women Moldova, s-a referit la rolul important al jurnaliștilor în depășirea stereotipurilor vizavi de femei și bărbați și la promovarea unor materiale jurnalistice despre succesul unor femei implicate în politică și în afaceri. De asemenea, Lucreția Ciurea a vorbit și despre suportul acordat de către agențiile ONU cu sediul în Moldova pentru realizarea angajamentelor asumate de către Guvern la implementarea politicilor de dezvoltare de care să beneficieze în mod egal atât femeile, cât și bărbații.
La capitolul statistici comparative, Andres Vikat, șef Statistici Sociale și Demografice UNECE, a demonstrat în mod practic cum jurnaliștii pot genera și include în textele lor tabele cu date comparative pentru Moldova și alte țări din lume pe www.unece.org - fie la etapa de documentare, fie ca materiale ilustrative.
__________________
Evenimentul a fost organizat de CJI în cadrul Proiectului Comun ONU „Consolidarea sistemului statistic național”, cu suportul PNUD, UN Women și UNECE.