Вы здесь

Școală de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption

16 ноября 2015
2704 просмотра
Organizația Freedom House, în colaborare cu Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM, Ucraina) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ, Moldova), desfăşoară, în perioada 7-12 decembrie 2015, o Școală de iarnă pentru schimb de experiență în domeniul anticorupție destinat jurnaliștilor, bloggerilor și activiștilor din Ucraina și Moldova. Evenimentul va reuni 40 de participanți şi va avea loc la Odesa (Ucraina), cu suportul financiar al Guvernului Canadei.

Data: 7-12 decembrie 2015
Locul desfășurării: Odesa, Ucraina

Descrierea  evenimentului:

Școala de iarnă îşi propune să îmbunătăţească abilitățile și capacitatea participanților în realizarea investigațiilor jurnalistice, să promoveze cooperarea transfrontalieră dintre jurnaliștii din Moldova și Ucraina, să faciliteze schimbul de bune practici și să inițieze investigații transfrontaliere pe subiecte de corupție și crimă organizată,    care afectează atât Republica Moldova, cât și Ucraina.
În cadrul evenimentului, vor fi organizate sesiuni la care vor fi abordate cele mai bune practici și se va face schimb de experiență privind mediatizarea problemelor de corupție în contextul Ucrainei și Moldovei.

De asemenea, vor avea loc sesiuni avansate privind investigațiile jurnalistice, unde vor fi prezentate modalitățile de mediatizare a problemelor de corupție transfrontalieră și realizare a campaniilor de advocacy. La fel, vor fi abordate subiecte despre jurnalismul de date, metode şi instrumente inovatoare de colectare a datelor, precum şi infografice. Totodată, fiind luată în considerare sensibilitatea unor probleme de corupție, în special de spălare a banilor și elaborare a bugetelor publice, seminarul se va axa pe măsurile de securitate digitală, inclusiv criptarea e-mail-ului și a datelor, siguranța smartfoanelor și protejarea dispozitivelor de hackeri și „phishing”.

Participanții vor avea ocazia de a stabili contacte directe cu jurnaliști ucraineni, moldoveni, ruși și turci din rețelele Freedom House și, mai ales, cu traineri internaționali și  experți anticorupție și în jurnalismul de investigație. Sesiunile vor avea loc în limbile rusă și engleză (traducerea din engleză în rusă va fi asigurată).

În scopul sensibilizării opiniei publice privind corupția transfrontalieră și sporirii transparenței, Freedom House și partenerii săi vor deschide seminarul in cadrul unui eveniment public luni, 7 decembrie, la care vor participa persoane interesate la nivel regional și internațional, inclusiv reprezentanți ai Comisiei Europene, Ambasadei Canadei, Ambasadei Norvegiei, Guvernatorul regiunii Odesa și experți proeminenți în domeniul anticorupție.

În final, vor fi identificate problemele specifice legate de corupția transfrontalieră și se vor crea grupuri de lucru comune de jurnaliști ucraineni și moldoveni, care vor demara investigații transfrontaliere pe subiecte de corupție.

Cine poate depune dosarul:

Noi căutăm jurnaliști motivați, jurnaliști de investigație, bloggeri și activiști civici care activează în Ucraina și Moldova în domenii privind lupta cu corupția și care sunt interesați în cooperarea transfrontalieră și în investigații comune moldo-ucrainene. Jurnaliștii moldoveni și ucraineni din regiunile de frontieră (Bucovina, Cernăuți etc.) sunt încurajați, în mod special, să aplice.

Cum să depuneţi dosarul:

Dacă vă interesează participarea, vă rugăm să completați formularul online AICI. Termenul limită pentru aplicare este 20 noiembrie 2015 (la 23:59 EET (ora est-europeană). Pentru informații suplimentare vă rugăm să o contactați pe asistenta de proiect de la  Freedom House, Joanna Szymanska-Godard: godard@freedomhouse.org sau pe Tatiana Puiu: puiu@freedomhouse.org.