Вы здесь

Momente speciale de la Gala Clubului de Presă: la întrebările ”ofițerilor DNA și CNA” jurnaliștii au răspuns ferm că … sunt pe urmele miliardului!

18 декабря 2015
1697 просмотров
Atât laureații, cât și ceilalți participanți la Gala anuală a Clubului de Presă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, care s-a desfășurat joi, 17 decembrie, la Chișinău, s-au aflat pe aceeași lungime de undă și au fost unanimi în ideea că jurnalismul nu este o profesie ușoară în R. Moldova. Totuși, în atmosfera cordială care a marcat principalul eveniment al anului ei și-au amintit cu umor de greutățile prin care au trecut în 2015 și au promis că nu vor ceda din entuziasm și din pasiunea pe care o nutresc față de profesia lor.

Dincolo de felicitările pentru premiile obținute, premianții au trebuit să răspundă și la întrebările celor doi ”funcționari” – unul de la DNA și altul de la CNA – personaje întruchipate chiar de colegii lor jurnaliști, Oxana Iuteș și Dorin Scobioală.
Întrebarea care a preocupat întreaga societate moldovenească și presa în special în anul 2015 - Unde-i miliardul?! - a constituit laitmotivul serii. Iurie Sanduța, directorul proiectului RISE Moldova, a avut un răspuns scurt: ”Suntem pe urmele lui și în 2016 cred că dăm de el!”. RISE Moldova a luat mărul CJI pentru a doua oară, de această dată la categoria Cea mai bună investigație jurnalistică, pentru materialul ”PlahotniukLeaks”.

Un film realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care a fost parte din programul Galei, a scos în prim-plan principalele obstacole pe care le-au înfruntat jurnaliștii, scriind despre evenimentele anului 2015: aceștia au fost bruscați și loviți în timpul protestelor, ținuți mai departe în ”țarc”, agresați verbal, iar unii politicieni au ajuns să le smulgă până și microfoanele din mână. Deloc întâmplător, cu ocazia Zilelor Libertății Presei din luna mai, Centrul pentru Jurnalism Independent a expus în fața sediului parlamentului un Panou al rușinii - „Inamicii presei”. La fel, au menționat participanții la Gală, în 2015 s-au multiplicat încercările de a spăla mințile oamenilor, mass-media fiind împânzită de materiale de propagandă, externă și internă…

Înainte de a deschide plicul cu numele învingătorului la categoria Pentru abordarea tematicii culturale, scriitorul Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier, a făcut o remarcă: ”Dacă cultură nu e, nimic nu e și avem politica pe care o avem din cauza că nu există cultură, iar redactorii-șefi, primul lucru pe care îl fac atunci când vor să optimizeze costurile – taie din cultură”. Câștigător la acest compartiment a fost desemnat proiectul TV ”Pur și simplu”, realizat de Europa Liberă. Cornel Durnescu, directorul de proiect, a trebuit să răspundă la o altă întrebare, deloc ușoară, din partea prezentatoarei Oxana Iuteș: ”Câte baruri versus teatre există în R. Moldova?”. ”Eu, în casă, am și bibliotecă, și bar, una nu exclude pe alta… Nu am calculat, dar, din păcate, cred că avem mai multe baruri”, a răspuns el.

Apropo de echipa Europei Libere, ea a mai câștigat și Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică, acordat în premieră de Consiliul de Presă din Moldova. Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, a amintit cu această ocazie că printre finaliști au ajuns și alți candidați la acest premiu: Newsmaker.md, Ziarul de Gardă, Agora.md și ziarul SP din Bălți. Iar Vasile Botnaru, directorul Biroului Europei Libere din Chișinău, a dezvăluit secretul succeselor echipei sale: ”Rețeta e simplă: trebuie să scrii nu pentru mai marii zilei, atunci ești liber de ei, ești deontologic”, a menționat el.

Jurnalista Lilia Curchi, de la revista ”Natura”, câștigătoarea premiului Pentru abordarea tematicii ecologice, a fost întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru ca alocările pentru mediu să crească în R. Moldova? – ”Simplu, să scriem noi mai mult despre asta”, a fost răspunsul ei.

Iar Natalia Morari, autoarea emisiunii ”Interpol” de la TV7, care a luat al doilea an la rând mărul CJI, a caracterizat în culori mai puțin roze anul care pleacă: ”A fost un an trist pentru presa liberă din Moldova, pentru că au înflorit non-valorile și chiar non-jurnalismul”. Ea i-a îndemnat pe reprezentanții breslei jurnalistice să fie solidari: ”Să ne ținem grămăjoară, ca să le dovedim celor care ne guvernează că... nu mor caii, când vor câinii!”.

Scopul principal al Galei Topul Jurnaliștii Anului, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei, este de a contribui la consolidarea jurnalismului profesionist, de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, la standarde profesionale internaționale.

Ca și în anii precedenți, Gala Anuală a Clubului de Presă s-a desfăşurat cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Moldova.