Вы здесь

Jurnaliștii anului 2015: Lilia Curchi

30 декабря 2015
2025 просмотров
La 17 decembrie, în cadrul tradiționalei Gale a Clubului de Presă - organizată pentru a douăzeci şi una oară de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei -, au fost acordate nouă premii principale și trei speciale. Pentru a-i cunoaște mai bine pe învingători, i-am trimis în misiune specială la Gală pe studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Ei le-au pus mai multe întrebări, le-au studiat biografiile de creație și s-au întors plini de impresii, convinși că cei mai buni jurnaliști ai anului 2015 le pot servi drept model în profesie…
Astăzi, cu ajutorul studenților ȘSAJ, vă prezentăm laureații pe portalul Media Azi.

 

  • Ce semnificație a avut pentru Dvs. anul care trece?
  • Cum credeți, ce calități v-au ajutat să deveniți laureatul anului 2015?
  • La ce victorii o să vă inspire Mărul în 2016?
 
Lilia Curchi: „Jurnalismul de mediu este un domeniu pe care îl simt, îl trăiesc şi-l promovez”

Deținătoarea Mărului pentru abordarea tematicii ecologice, Lilia Curchi, este pasionată de jurnalism şi trece prin eu-l propriu orice subiect despre care scrie. Tocmai de aceea, s-a implicat în campaniile media de salvare a patrimoniului natural al Republicii Moldova - SOS Peştera Emil Racoviţă (2004-2005); SOS Prutul de Jos (2004-2010); SOS Pădurile Moldovei (2012-2015) -, a fondat şi administrează platforma de ştiri de mediu www.ecopresa.md, este iniţiatoarea Premiilor pentru Jurnalism de Mediu. Iar din anul 2015 Lilia Curchi ține un curs de Jurnalism de Mediu la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.

  • Anul 2015 a fost pentru mine unul foarte fructuos, aducându-mi emoţii extraordinare. Jurnalismul de mediu este un domeniu pe care îl simt, îl trăiesc şi-l promovez, iar Mărul pe care l-am obţinut la Gala Clubului de Presă reprezintă rezultatul muncii mele, fiindu-mi oferit pentru materialele care au determinat schimbări foarte importante în ceea ce ține de protecţia mediului. În 2013 am început să lucrez la mai multe materiale de cercetare despre problema pescuitului industrial-comercial. Am scris şi despre interzicerea licitării de cote pe râul Nistru. Acum avem o altă misiune - să realizăm un material ce ar demasca braconierii, care sunt încurajaţi de funcţionarii de stat. În domeniul mediului sunt enorm de multe subiecte care pot fi abordate şi pentru care poate fi luat în fiecare an câte un premiu.
  • Perseverenţa şi devotamentul faţă de profesie. Acest premiu este pentru mine o încurajare şi o dovadă că, dacă simţi când scrii şi îţi pasă de ceea ce scrii, dacă abordezi problemele cu suflet și le treci prin eu-l propriu, lucrurile nu pot fi decât pozitive. 
  • Am convingerea că pot face lucruri mai bune şi trebuie să demonstrez că acest Măr este unul binemeritat.
Veronica Marin, Coordonatoare Academică ŞSAJ