Вы здесь

Anul 2015 la CJI

04 января 2016
1512 просмотров

Campanii media menite să promoveze mass-media profesionistă și accesul la informație, evenimente în premieră, diverse activități de instruire pentru jurnaliști, studii și cercetări de actualitate, comentarii și analize destinate publicului larg – acestea sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe parcursul anului 2015.

Departamentul Instruire și Comunicare s-a axat pe câteva direcții de activitate, și anume: educația mediatică, promovarea toleranței și responsabilității în presă, instruirea jurnaliștilor.
Pentru a promova gândirea critică a consumatorilor de știri, echipa CJI a vizitat mai multe localități din țară, unde s-a întâlnit cu elevi și profesori cu care a discutat despre mass-media și cum trebuie percepute mesajele acesteia. După consultări cu mai mulți experți, profesori universitari a fost elaborat și expediat Ministerului Educației un concept privind integrarea educației mediatice în curricula școlară și universitară. La fel, CJI a organizat și tabăra de educație mediatică ”Filtrează Informația”.

”Presa nu urăște!” a fost sloganul unei campanii de amploare organizate de CJI, care a implicat jurnaliști, experți media, activiști civici, studenți și publicul larg. Instruiri pentru jurnaliști și moderatori de web site-uri, lecții pentru studenții de la jurnalism, cluburi de discuții la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, producții video – toate au făcut parte din această campanie, scopul căreia a fost promovarea toleranței și responsabilității în presă.

În cadrul campaniei ”Vrem acces în Parlament!”, CJI a readus în vizorul public problema accesului presei în sala de ședințe a parlamentului. Cu această ocazie, CJI a organizat mai multe acțiuni de sensibilizare, prin intermediul cărora participanții le-au reamintit deputaților că prin limitarea accesului jurnaliștilor în Parlament este limitat și dreptul cetățenilor de a fi informați.

CJI a mai organizat două evenimente inedite, în 2015, primul hackathon de jurnalism civic din Moldova - Puterea a cincea și Atelierul de inovații media – Jurnalismul dronelor.

În anul 2015, Portalul Media Azi a continuat ciclul de comentarii, început în 2014, care a abordat subiecte ce țin de promovarea standardelor europene în mass-media națională. La fel, a fost susținută rubrica de interviuri cu personalități din domeniu, care au dezvăluit situația din mass-media și au propus idei pentru soluționarea problemelor existente. Media Azi a urmărit și a prezentat știri despre activitatea Comisiei Parlamentare de profil, CCA, CO, despre adoptarea de către parlament a principalelor modificări la Codul audiovizualului și schimbările care s-au produs la Teleradio-Moldova sau la postul public din autonomia găgăuză; problemele ridicate la primul Forum Mass-Media din R. Moldova și alte evenimente importante.

Pe segmentul de cercetare, CJI a lansat în premieră un studiu despre manipulare și propagandă prin intermediul mass-media, a analizat dacă avem sau nu discurs de ură în mass-media online și cum se manifestă acesta. De asemenea, CJI a prezentat și un studiu despre situația din ultimii șase ani din Consiliul de Observatori al Teleradio-Moldova.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat evoluția legislației mass-media și abuzurile împotriva reprezentanților presei, luând atitudine în diverse situații prin intermediul unor declarații. De asemenea, CJI a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și reprezentanților acestora. Departamentul a mai organizat instruiri pentru jurnaliști pe aspecte legale ce țin de obținerea informațiilor de interes public. În scopul de a informa jurnaliștii și instituțiile media despre cele mai noi modificări legislative din domeniu au fost elaborate șase buletine legislative. La fel, în acest an a fost publicat Ghidul practic „Accesul la informație - fără „baricade””.

Anul 2015 a fost pentru Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism unul plin de realizări şi cu multe evenimente interesante. Studenţii promoţiei 2014-2015 au absolvit cu succes cursurile pe care le-au urmat zece luni, timp în care au însușit deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. Comisia de admitere, formată din instructorii ŞSAJ, a selectat 14 dintre cei mai buni tineri și tinere, care, de la 1 septembrie 2015, au devenit studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism.

Tot în 2014, CJI a organizat două evenimente tradiționale menite să solidarizeze breasla jurnalistică, să apere libertatea presei și să promoveze jurnalismul de calitate - „Zilele Libertăţii Presei” (în luna mai) și Gala anuală a Clubului de Presă, activitate în cadrul căreia au fost premiați jurnaliştii anului (în luna decembrie).

CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din anul 1995.
Pentru anul 2016, CJI își propune, la fel, să desfășoare noi proiecte și activități care vor contribui la afirmarea în Republica Moldova a unei prese independente și a unui jurnalism profesionist.