Вы здесь

CJI a continuat să monitorizeze discursul instigator la ură în media online

04 января 2016
1394 просмотра

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat cel de-al doilea raport de monitorizare „Evaluarea discursului instigator la ură în media online”, elaborat în cadrul campaniei ”Presa nu urăște”. În perioada de monitorizare - 1-31 octombrie 2015 – au fost evaluate 15 portaluri din Moldova (inclusiv din UTA Gagauz-Yeri și regiunea transnistreană), care au publicat 213 materiale jurnalistice relevante, față de 174 de materiale apărute în perioada precedentă de monitorizare ( 1-31 mai 2015). Potrivit raportului, jurnaliștii au folosit un limbaj echilibrat, neutru, specific știrii, excepție fiind câteva cazuri în care au fost utilizate cuvinte ”orb”, ”pușcăriaș” și ”invalid”.
Studiul arată că majoritatea celor 264 de comentarii înregistrate în perioada de monitorizare se referă la persoanele social vulnerabile, dar și la reprezentanții etniei ruse, faţă de care parțial au fost admise atitudini discriminatoare. Comparativ cu prima perioadă de monitorizare, mesaje care pot fi catalogate drept instigatoare la ură au fost prezente și în luna octombrie în comentariile utilizatorilor, dar mult mai puține decât în luna mai, îmbunătățindu-se astfel calitatea moderării comentariilor.
Același studiu prezintă mai multe recomandări pentru instituțiile media online, care ar putea să diminueze discursul instigator la ură și să promoveze responsabilitatea și toleranța atât din partea jurnaliștilor, cât și a cititorilor. Iată câteva dintre acestea:
- Redacțiile ar trebui să dea dovadă de mai multă acuratețe la scrierea și redactarea materialelor referitor la grupurile vulnerabile la discursul instigator la ură.
- Responsabilii de conținut din fiecare redacție ar trebui să cunoască și să țină cont de prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului și de recomandările din „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști” atunci când scriu știri sau moderează comentariile utilizatorilor.
- Proprietarii/editorii portalurilor informative ar trebui să continue eforturile de a îmbunătăți calitatea moderării comentariilor utilizatorilor, deoarece proprietarii de site-uri sunt responsabili de conținutul comentariilor și pot fi trași la răspundere pentru publicarea și nemoderarea mesajelor instigatoare la ură, ofensatoare sau calomnioase.
Raportul a fost elaborat în baza unei metodologii de monitorizare cantitativă şi calitativă şi evaluează nivelul discursului de ură în media online prin modul în care jurnaliștii abordează subiecte sensibile (minorități religioase, etnice, sexuale, grupuri social-dezavantajate etc.) și felul în care redacțiile online moderează comentariile cititorilor.
Raportul poate fi găsit pe pagina Media Azi, la rubrica Publicații.

Acest raport a fost elaborat în cadrul proiectului „Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat de CJI cu suportul financiar al organizației partenere Civil Rights Defenders din Suedia. Conținutul raportului nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorului.