05 января 2016
1698 просмотров
La 17 decembrie, în cadrul tradiționalei Gale a Clubului de Presă - organizată pentru a douăzeci şi una oară de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei -, au fost acordate nouă premii principale și trei speciale. Pentru a-i cunoaște mai bine pe învingători, i-am trimis în misiune specială la Gală pe studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Ei le-au pus mai multe întrebări, le-au studiat biografiile de creație și s-au întors plini de impresii, convinși că cei mai buni jurnaliști ai anului 2015 le pot servi drept model în profesie…
Astăzi, cu ajutorul studenților ȘSAJ, vă prezentăm laureații pe portalul Media Azi.
Astăzi, cu ajutorul studenților ȘSAJ, vă prezentăm laureații pe portalul Media Azi.
Ce semnificație a avut pentru Dvs. anul care trece?
Cum credeți, ce calități v-au ajutat să deveniți laureatul
anului 2015?
La ce victorii o să vă inspire Mărul în 2016?
I
urie Sanduța, directorul RISE Moldova: ”Nu suntem o redacție obișnuită”RISE Moldova este proiectul media care s-a impus într-un timp foarte scurt, demonstrând că și la Chişinău se pot face investigații „ca-n filme” - despre crima organizată și zonele off-shore, despre schemele de spălare a banilor și corupție, despre contrabandă, fraude fiscale și trafic de arme. Au scos la lumină afacerile ascunse ale politicienilor, iar printre subiectele cele mai tari, realizate de membrii acestei comunități de jurnalişti, programatori şi activişti din Republica Moldova şi România, se numără „PlahotniukLeaks” - articolul care, la Gala Presei din acest an, s-a învrednicit de Premiul pentru cea mai bună investigație jurnalistică. Despre jurnalismul de investigație în 2015 și semnificația Mărului de Aur am discutat cu Iurie Sanduța, directorul RISE Moldova, specializat în investigații transfrontaliere.
- RISE Moldova a avut un parcurs foarte serios anul trecut. În 2014, când ne-am înființat, am pornit de la zero - nu aveam bani, nu aveam absolut nimic. Și am zis: „Hai să punem din buzunarul nostru ca să fondăm RISE și să facem ceea ce ne place - jurnalism de investigație”. De atunci am crescut mult la partea de scriere a proiectelor, de atragere a finanțării, dar mai ales la capitolul anchete, inclusiv al celor transfrontaliere, care au fost destul de multe în acest an.
- Cred că ne-am făcut lucrul corect. În plus, la RISE muncim și ziua, și noaptea. Nu suntem o redacție obișnuită: fiecare vine când vrea și pleacă atunci când vrea, dar nu își neglijează responsabilitățile. De multe ori am stat noaptea la RISE, împreună cu colegii mei, dar am făcut-o deoarece doream să ne scriem subiectul, să reușim în termenele pe care, de altfel, tot noi ni le stabilim.
- Sunt convins că în 2016 vom crește și mai mult. Vrem să ne extindem echipa, să mergem și pe investigație video, să realizăm mai multe investigații transfrontaliere. În plus, acum au început să se facă mai multe investigații - în ziare, la televiziuni și portaluri media. Este o tendință care mă bucură și vrem să ne ajutăm colegii din presă să-și dezvolte capacitățile de a investiga.
Stela Boico, Școala de Studii Avansate în Jurnalism