Departamentul instruire și comunicare va continua lecțiile de educație mediatică în instituțiile de învățământ din țară. În cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova” va avea loc ultimul eveniment European cafe, desfășurat în orașul Bălți.
Departamentul Media-Azi şi Cercetare vă va ține la curent cu principalele evenimente din domeniul mass-media, în știri interne și externe. Astfel, în cadrul rubricii MediaRing vom discuta despre problemele cu care se confruntă în prezent Uniunea Jurnaliștilor din Moldova , precum și diverse aspecte legate de trecerea de la televiziunea terestră la cea digitală. Un alt subiect important care se va afla în vizor este: cum ar putea contribui jurnaliștii la o mai bună promovare a drepturilor categoriilor defavorizate. Despre aceasta vor povesti înșiși autorii, semnatari ai unor materiale pe teme sociale sau inițiatori ai campaniilor cu caracter social.
Pe portalul Media-Azi (www.media-azi.md) veți putea urmări și alte materiale, la rubricile deja cunoscute - Media în vizor, Inamicii presei, Interviu. De asemenea, vom continua să combatem manipularea și dezinformarea din presă cu ajutorul portalului Mediacritica (www.mediacritica.md), lansat de CJI la începutul lunii martie. Aici, vom publica zilnic o selecție de trei știri care să prezinte același eveniment din perspectiva a trei instituții de presă; vom insera studii de caz care să scoată la iveală tertipurile folosite de media pentru a manipula; vom dezvălui secretele media în rubrica „ABC-ul presei” ș.a. Toate acestea, pentru a-i ajuta pe consumatorii de presă să citească media cu un ochi critic și să gândească limpede.
Departamentul Politici și Legislație Media va monitoriza în continuare încălcările legislative în domeniul mass-media, dar și deciziile instituțiilor ce se ocupă de legislația mass-media. La fel,va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și organizațiilor de media și va derula Campania ”Vrem acces în Parlament!”.
Începutul lunii aprilie aduce la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism un curs nou – Multimedia News Room. Studenţii ŞSAJ împreună cu instructorul Dumitru Ciorici vor aplica în practică tot ceea ce au învăţat la cursul teoretic şi practic de Jurnalism online. Următorul curs care se va ţine la ŞSAJ este Jurnalismul social. Studenţii vor scrie articole în care vor reflecta diverse probleme sociale, iar instructorul Vitalie Dogaru va coordona activitatea jurnaliştilor în devenire. Ultimul curs bifat în orar este Jurnalismul comunitar. Tradiţional, studenții împreună cu instructorul Petru Macovei vor vizita unul din satele pitoreşti ale Moldovei şi vor realiza un ziar al acestei localităţii. La sfârșitul lunii, pe 21şi 22 aprilie, la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se vor desfășura Zilele Carierei. Timp de două zile studenţii se vor întâlni cu managerii mai multor instituții media din ţară şi vor discuta despre ofertele de angajare, salarii şi oportunităţi. Începând cu data de 23 aprilie studenții vor începe să lucreze individual la proiectele lor finale. Prezentarea publică a acestora va avea loc la sfârşitul lunii mai.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.
Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Civil Rights Defenders din Suedia, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania etc.