Вы здесь

Columbia: Cei trei jurnaliști răpiți de gherila ELN au fost puși în libertate

28 мая 2016
1444 просмотра
Jurnalista spaniolă Salud Hernandez care fusese reținută de gherila ELN (extremă stânga), potrivit guvernului columbian, a fost eliberată, a anunțat vineri un lider religios local, citat de AFP.

"A fost eliberată, s-a confirmat", a declarat pentru canalul Caracol Television arhiepiscopul de Ocana (nord-est), Gabriel Villa.

"Este liberă", a adăugat el, afirmând că a vorbit cu această hispano-columbiană, corespondentă a jurnalului spaniol El Mundo și colaboratoare a ziarului columbian EL Tiempo. Ea a fost dată dispărută sâmbătă în regiunea Catatumbo (nord-est).

"Sunt perfect sănătoasă. Mulțumesc mult Bisericii Catolice. Mulțumesc mult tuturor confraților", a declarat Salud Hernandez la același post de televiziune.

Canalul RCN a anunțat în cursul nopții de vineri că doi reporteri ai postului de radio-televiziune, Diego D'Pablos și Carlos Melo, răpiți luni de indivizi înarmați în orașul El Tarra unde anchetau asupra dispariției colegei lor, au fost și ei puși în libertate de ELN.

Joi, guvernul de la Bogota a afirmat că Armata de Eliberare Națională (ELN) este responsabilă pentru aceste dispariții. "Din acest moment, responsabilitatea pentru integritatea și libertatea celor trei cetățeni revine exclusiv ELN", a subliniat ministrul apărării, Luis Carlos Villegas.

Executivul columbian și gherila ELN, a doua ca mărime din țară după FARC, au anunțat la sfârșitul lunii martie lansarea negocierilor de pace oficiale după doi ani de discuții preliminare confidențiale.

Răpirea civililor de către ELN, care mai numără 1.500 de luptători, reprezintă însă principalul obstacol în calea deschiderii acestor tratative, inițial programate pentru începutul lunii mai.

FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia), și ele responsabile de numeroase răpiri în trecut și care au renunțat la această practică în cadrul negocierilor de pace deschise la sfârșitul lui 2012, au lansat un apel la eliberarea jurnalistei.

Sursa: www.agerpres.ro
Sursa foto: www.agerpres.ro