Вы здесь

Traning pentru tinerii jurnaliști: Cum transmitem publicului un mesaj corect și echidistant?

25 июля 2016
2066 просмотров
Tineri jurnaliști din presa locală și națională au participat, în zilele de 22 și 23 iulie,  la un program de instruire cu genericul „Norme etice şi practici jurnalistice actuale”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Evenimentul a fost moderat de către expertele media Viorica Zaharia și Ludmila Andronic.
 
Într-o atmosferă neformală și interactivă au fost dezbătute subiecte precum: respectarea vieții private de către jurnalist, interacțiunea cu sursele, alte aspecte ce țin de deontologia profesională a jurnalistului. Totodată,  s-a discutat și despre corectitudinea titlurilor, precum și a limbajului la scrierea unei știri.
 
Viorica Zaharia i-a provocat pe participanții la trening la o discuție incitantă despre modul în care înțeleg noțiunea de interes public. Unde se termină interesul public și începe viața privată a eroilor din materialele jurnalistice? Pentru a răspunde la această întrebare, experta le-a prezentat exemplul unei investigații, în general, bine realizate, dar în care jurnalistul nu a asigurat pe deplin anonimatul copilului despre care a scris, fapt ce poate avea consecințe grave. Tinerii jurnaliști au aflat multe lucruri utile și despre comportamentul pe care trebuie să-l aibă în teren, în relațiile cu sursele, inclusiv atunci când realizează un simplu VOX.
 
Ludmila Andronic i-a supus unui test, propunându-le mai multe subiecte de știri din care participanții la trening urmau să aleagă unul despre care să scrie și să-și argumenteze alegerea. La fel, ei trebuiau să spună ce unghi de abordare ar prefera și ce surse ar utiliza în material. La sfârșit, experta le-a recomandat participanților un șir de criterii importante care trebuie respectate în materialele jurnalistice: relevanța, credibilitatea, numărul de surse, atenția la extreme, echilibrul gender, protecția minorilor și a victimelor etc.
 
Pe parcursul celor două zile, participanții la eveniment au relatat despre situațiile mai problematice din activitatea lor profesională, legate de deontologie și norme etice, identificând cu ajutorul experților soluții pentru fiecare caz în parte.
 
Activitatea este parte a proiectului ”Promovarea educației mediatice și a standardelor profesioniste în presă pentru un public informat”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada martie-septembrie 2016, cu  sprijinul financiar al organizației  Civil Rights Defenders ( Suedia), partener al CJI.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, avînd scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.