Вы здесь

Oportunitate: Program complex în domeniul jurnalismului de date pentru jurnaliști, activiști civici și specialiști IT

17 октября 2016
3082 просмотра
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) invită persoanele interesate de utilizare a datelor în activitatea profesională, să participe la un program complex de instruire în domeniul jurnalismului de date ”Date vizibile pentru un public informat”. Programul va include mai multe activități de instruire, destinate jurnaliștilor, activiștilor civici și profesioniștilor IT, care vor avea loc în lunile noiembrie – decembrie anul curent, dar  și  pe parcursul anului 2017.
 
Programul va demara  cu un training de două zile, desfășurat în perioada 2-3 noiembrie, la Chișinău, care va fi unul de inițiere și va fi moderat de către doi experți în domeniu, Alex Morega, (Centrul Român pentru  Jurnalism de Investigație), dezvoltator web implicat în diverse proiecte axate pe jurnalismul de date, vizualizare de date și securitate online și Dumitru Lazur, jurnalist cu o experiență vastă în domeniu, reporter RISE Moldova, specializat în investigații și reportaje-anchetă. Participanții vor învăța cum să  utilizeze instrumente avansate de cercetare și de cartografiere a datelor, să creeze vizualizări de date, într-o manieră interesantă și accesibilă pentru public, etc. La fel, participanții vor fi familiarizați cu cele mai noi tehnici de securitate online,  pentru a-și proteja sursele, dar și conținutul investigațiilor de atacurile hackerilor. În urma instruirii aceștia vor crea echipe a câte două persoane și vor lucra la realizarea investigațiilor jurnalistice.  
 
După participarea la unul din programele de instruire organizate de CJI în perioada noiembrie-decembrie,  jurnaliștii  vor avea posibilitatea să obțină  burse de cercetare în cadrul  redacției Rise Moldova sau  să participe la o Școală de vară, care va avea loc în Cehia, în 2017. Toate detaliile vor fi anunțate ulterior de către organizatori.
 
La primul program de instruire, planificat pentru data de 2-3 noiembrie,  se pot înscrie jurnaliști din presa locală și națională, activiști civici și specialiști IT. Cheltuielile de cazare, alimentare și transport vor fi acoperite de Centrul pentru Jurnalism Independent. Pentru vorbitorii de limbă rusă, va fi asigurată traducere.
 
Toţi cei interesaţi să participe la program sunt rugaţi să expedieze CV-ul până la 28 octombrie 2016, la adresa:  coordonator@ijc.md. Pentru alte detalii ne puteți contacta la tel. (022) 21 36 52.
 
Această activitate este implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Transitions Online, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy.