Вы здесь

Legea Dragnea care anulează peste 100 de taxe a fost adoptată de deputaţi. Taxele de timbru şi Radio-TV au fost eliminate/ Reacţia Guvernului

26 октября 2016
1304 просмотра
Deputaţii au adoptat marţi Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că va decide, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, dacă va ataca la Curtea Constituţională ”anumite elemente” din legea iniţiată de Liviu Dragnea de eliminare a unor taxe nefiscale, susţinând că eliminarea taxei radio-tv este în afara legii.

”Sper să înţeleagă toată lumea în România că e uşor să tai taxe şi poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândeşti şi ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminată astăzi... şi noi, Guvernul, am susţinut eliminarea acestei taxe şi înlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii şi vrem să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând suntem de acord, trebuie să fie una mai adaptată realităţii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanţa programul RABLA, pentru a putea finanţa programul Casa Verde”, a declarat Dacian Cioloş, în timpul unei deplasări la Cedntrul Tehnic Renault de la Titu.

El a mai spus că, odată cu eliminarea acestei taxe, este eliminată şi sursa de finanţate pentru Fondul de Mediu pentru 2018.

”Deci asta înseamnă că nu ar mai trebui să avem programul RABLA sau ar trebui să-l amintem cu bani de la buget. Sper să găsim împreună înţelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele şi birocraţia pentru români. Pe de altă parte eliminarea taxelor nu înseamnă şi eliminarea birocraţiei, dimpotrivă. Dar, cu siguranţă, sunt multe taxe pe care românii le plătesc şi care nu îşi au rostul, care înseamnîă multă birocraţie. Însă trebuie să ne gândim şi la ce punem în loc pentru a finanţa şi alte programe care sunt în interesul românilor”, a adăugat Dacian Cioloş.

El a spus că, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, Guvernul va contesta la CCR ”anumite elemente” din legea votată marţi în Parlament, susţinând că Executivul nu este împotriva eliminării de taxe, însă nu trebuie trecut ”dintr-o extremă în alta”.

Premierul s-a referit şi la taxa radio-tv, susţinând că ţara noastră se află în ilegalitate din acest punct de vedere.

”Din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că nu poate statul să finanţeze 100% o televiziune publică din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legată şi de sursa de finanţare”, a mai spus Dacian Cioloş.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să plece la promulgare.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând începând de anul viitor o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat.

"Acest odios Parlament care a votat CA de la TVR care a aprobat o sumă mare din bugetul public pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor este odios. Poate acestă imaginaţie care este folosită pentru manipularea opiniei publice şi nu numai ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi pentru a mări interesul românilor pentru această televiziune”, a spus Liviu Dragnea, în dezbaterea proiectul de lege vizând eliminare a 102 taxe.

Liviu Dragnea a reamintit conduceriilor Radio şi TVR că nu şi-au obţinut postul prin concurs, afirmând că acest lucru se va schimba.

„(…) Nici conducerea de la Radio şi de la TVR nu au dat concurs, cum am propus şi cum cred că vom adopta. Radioul are venituri din care aproape jumătate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro şi, într-adevăr, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii.TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 150 de milioane de euro”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a criticat propunerile venite din partea TVR privind creşterea taxei pentru remedierea situaţiei instituţiei.

„Soluţiile care veneau din partea TVR erau creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această nepefomanţă”, a declarat Dragnea.

Acesta a mai spus că nu angajaţii TVR sunt de vină pentru situaţia instituţiei, ci vina aparţine celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”.

Liviu Dragnea a propus aprobarea a doua taxe pentru Radio şi TVR plătite din bugetul de stat, începând cu anul viitor.

„Acum se ia taxa din buzunarul stâng al românului şi din buzunarul drept al statului. Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci într-adevăr nu au teamă de control politic şi de influenţă politică. Începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei”, propus Liviu Dragnea.

Dragnea, despre directorul Radio: Cum şi-a permis să îl ameninţe pe liderul de grup PSD?

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, marţi, în plenul Parlamentului, directorului Radioului Public, Ovidiu Miculescu, să spună cum „şi-a permis să îl ameninţe pe liderul de grup PSD” şi i-a cerut să spună dacă a fost numit politic sau nu.

„În ceea ce priveşte bugetul pentru TVR şi pentru Radio spun a zecea oară, a suta oară şi acum aceste două instituţii iau bani serioşi de la bugetul de stat şi asta nu le afectează independenţa. Îl întreb pe domnul Miculescu de la radio aici în faţa presei şi de la Tribuna Parlamentului, cum şi-a permis acum câteva minute să-l ameninţe pe liderul de grup de la PSD. Directorul postului de radio public al României: O să vedeţi voi ce o să păţiţi”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea i-a cerut lui Ovidiu Miculescu să spună dacă a fost sau nu numit public.

„Asta este atitudine de independenţă a acestui domn. Îl întreb public: a fost numit politic sau nu şi să răspundă”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a afirmat, ulterior, la ieşirea din plen, că este „inadmisibil”, ca directorul Radio „să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege”.

”Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca directorul radioului, domnul Miculescu dacă nu greşesc, să-l sune în timpul votului pe liderul de grup al PSD şi să-l ameninţe că: o să vedeţi voi ce o să păţiţi dacă votaţi această lege. Cum îşi permite aşa ceva? Îl rog pe acest domn să spună dacă a fost numit politic şi cine l-a numit, dacă cumva a dat concurs şi eu nu ştiu să ne explice lucrul ăsta şi ce concurs a dat”, a spus Dragnea.

Dragnea i-a cerut lui Miculescu să spună dacă i se pare normal ca milioane de români să plătească taxe, obligaţi, pe factura de energie electrică şi “din acest buget cu care se laudă să plătească bonusuri de 4000 de euro, de exemplu, pentru un director de sudio teritorial de ziua lui de naştere”.

Ce prevede legea

Propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptată într-o procedură de urgenţă lunea trecută de Senat, cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

El a dat asigurări că, pentru toate aceste taxe care vor fi eliminate, bugetul de stat va asigura sumele neceare pentru instituţiile care primeau în bugetele proprii aceste taxe.

”Impactul fiscal este sub 0,1% din PIB. Este practic nesemnificativ”, a susţinut Dragnea.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Sursa: www.mediafax.ro
Sursa foto: www.mediafax.ro