Вы здесь

Workshop organizat de CJI: utilizarea bazelor de date în materialele de investigație

05 декабря 2016
3008 просмотров
Cel de-al doilea training din cadrul programului “Date deschise pentru un public informat”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, s-a desfășurat în perioada 2-3 decembrie, la Chișinău. La activitate au participat jurnaliști din presa națională și locală, activiști civici și specialisti IT. Workshop-ul a fost moderat de doi experți în domeniu: Dumitru Lazur, reporter RISE Moldova, specializat în investigații și reportaje-anchetă, și Anatoly Bondarenko, din Ucraina, co-fondator al texty.org.ua, un portal care îmbină jurnalismul clasic și cel digital.
 
Participanții la training au luat cunoștință de experiența practica a celor doi experți, care i-au instruit cum să acceseze și să utilizeze eficient bazele de date în cadrul materialelor de investigație. De asemenea, ei au testat mai multe instrumente inovative de vizualizare a datelor.
 
Expertul ucrainean le-a prezentat participanților diverse modalități de vizualizare a datelor în baza materialelor realizate pentru site-ul texty.org.ua, ajutându-i să înțeleagă mai bine utilitatea acestora în diferite tipuri de investigații.
 
În ziua a doua a trainingului, au fost examinate mai multe chestiuni privind tehnicile de securitate online, protecția surselor și a conținutului. Cei prezenți au avut posibilitatea să aplice cunoștințele acumulate, identificând mai multe subiecte pentru  propriile investigații. Ghidați de cei doi experți, participanții au continuat lucrul în echipe, concentrându-se pe colectarea și structurarea informațiilor de bază, astfel ca după training să poată realiza ideile schițate în cele două zile de instruire.
 
La final, ei și-au prezentat primele rezultate. Trainerii le-au analizat și le-au indicat momentele la care ar trebui să atragă mai multă atenție, recomandându-le și alte informații utile. De altfel, experții vor rămâne deschiși în continuare către  echipele de lucru - acestea pot lua oricând legătura cu ei, în cazul în care vor avea anumite întrebări.
 
Participanții la training au apreciat drept foarte utile cunoștințele acumulate în cadrul instruirii.
 
Pentru Natalia Rotari, jurnalistă la Impuls TV Șoldănești, această activitate a însemnat ”multe informații noi, pe care le-am aplicat în practică”. Un alt moment menționat de Natalia a fost lucrul în echipe, care i-a permis să facă un schimb larg de experiență cu alți colegi.
 
Ana Glușco, jurnalistă la Moldova 1, a rămas impresionată de competența experților, care, în opinia ei, au fost niște profesioniști. „Își cunosc domeniul și ne-au oferit multe exemple bune din experiența lor în investigații”, ne-a spus Ana, care speră că informațiile prețioase acumulate la training o vor ajuta la realizarea investigațiilor.  

Această activitate este implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Transitions Online, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy.