Joi, 2 martie, Departamentul Instruire și Comunicare vă invită la un club de presă, în contextul aniversării a 25-a a aderării Republicii Moldova la ONU. În cadrul evenimentului vom discuta despre implementarea de către Republica Moldova a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Un alt club de presă va avea loc la sfârșitul lunii martie și se va referi la problemele de actualitate ale breslei.
În cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare”, prima echipă de autori de pachete selectată pentru realizarea articolelor multimedia Moldova Plus va elabora un set de materiale, dedicate temei șomajului. Lansarea pachetului este programată pentru ultima decadă a lunii martie, când vom organiza și un briefing, împreună cu partenerii din mass media locală.
Departamentul Media-Azi și Cercetare vă va ține la curent cu evenimentele din mass-media. Vom urmări, de asemenea, ședințele Guvernului și ale Parlamentului și deciziile ce țin de legislația media - accesul la informație, libertatea de exprimare etc. În cadrul comentariilor de miercuri ne vom referi preponderent la fenomenul manipulării prin intermediul mass-media. Subiecte care prezintă interes pentru jurnaliști vor fi puse în discuție și la rubrica MediaRing sau cea de Interviuri, unde vom invita, ca de obicei, persoane responsabile pentru a răspunde la întrebările reprezentanților presei. Pe parcursul lunii, portalul Media Azi va aborda și alte subiecte, cum ar fi fenomenul freelancer în mediul jurnalistic autohton etc..
La Școala de Studii Avansate în Jurnalism va începe un nou curs: Jurnalismul de investigație. Timp de trei săptămâni, studenții vor lucra la identificarea problemelor de interes public, vor învăța ce este o strategie de documentare, vor aplica în practică interviul de confruntare, vor face multă muncă de teren și vor realiza propriile investigații jurnalistice. La elaborarea anchetelor reportericești ei vor fi ghidați de instructoarea Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”.
În ultima săptămână a lunii, la ȘSAJ se va ține cursul Jurnalismul de mediu. Împreună cu instructoarea Lilia Curchi, redactor-coordonatoare la revista „Natura” și directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, studenții vor explora mediul înconjurător. În cadrul cursului tinerii vor viziona și vor comenta mai multe reportaje TV pe teme de ecologie, vor identifica unele eventuale subiecte, vor analiza legi, regulamente și vor studia site-urile instituțiilor de stat și ale ONG-urilor de profil.
Departamentul Politici și Legislație Media va lansa primul buletin legislativ din anul 2017 pentru lunile ianuarie și februarie. Totodată, vom urmări în continuare proiectele de legi referitoare la media care așteaptă să fie examinate de către deputați. Ca și până acum, vom oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media.
Portalul Mediacritica.md va publica analize, știri și studii de caz, care vor explica tehnicile de manipulare la care recurg jurnaliștii atunci când scriu pe teme socio-politice. De asemenea, în cadrul rubricii ABC-ul presei vom lansa un video despre jurnalismul economic. Tot în luna martie, Mediacritica va lansa și jocul MediaErudit.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.mediacritica.md, www.moldova-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relațiilor cu publicul, campaniilor media, advocacy, cercetare și educație mediatică.