Вы здесь

Harlem Désir: „Avem urgent nevoie de o coaliție foarte largă pentru a proteja libertatea presei"

05 октября 2017
1883 просмотра
Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, a lansat un apel ferm la acțiune în cadrul Conferinței Centrului European pentru Presă și Libertatea Mass-media (ECPMF), cu genericul: "Apărarea jurnaliștilor aflați sub amenințare - solidaritate, sprijin și locuințe de siguranță”, care are loc astăzi, 5 octombrie, la Leipzig, Germania.

"Avem urgent nevoie de o coaliție foarte largă pentru a proteja libertatea presei", a declarat Harlem Désir, subliniind că atacurile asupra jurnaliștilor sunt „atacuri asupra libertății întregii societăți”.

La doar câteva săptămâni de la numirea sa în calitate de Reprezentant al OSCE pentru libertatea presei, Désir a adresat un mesaj puternic guvernelor care încearcă să limiteze libertatea presei și a mass-media, invocând motive de securitate sau de combatere a terorismului.
 
Între altele, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a atras atenția că cele 57 de state -membre ale OSCE dețin un record mondial „șocant", de peste 170 de jurnaliști aflați în închisoare - majoritatea în Turcia. El a numit printre prioritățile sale siguranța jurnaliștilor, politicile anti-teroriste care nu restricționează libertatea mass-mediei, combaterea știrilor false și promovarea pluralismului mediatic.
 
Conferința Centrului European pentru Presă și Libertatea Mass-media s-a axat pe protecția jurnaliștilor supuși la diverse amenințări, inclusiv amenințări cu moartea, cu violul sau exilul forțat, cenzura și închisoarea.