Вы здесь

Google a blocat portalul Agenției Federale de Știri din Rusia

03 ноября 2017
1530 просмотров
Publicația electronică Agenția Federală de Știri (RIA FAN) a anunțat că agregatorul de știri Google News a încetat să afișeze noutățile agenției în fereastra de căutare a serviciului și a eliminat toată arhiva cu mesajele publicate anterior, scrie bbc.com. Potrivit presei ruse, publicația RIA FAN aparține oligarhului Evgheni Prigojin, omul din spatele „fabricii de troli” de la Sankt Petersburg.
 
„Agenția Federală de Știri anunță că, în noaptea din 26 spre 27 octombrie, a fost sistată difuzarea știrilor publicației (...) din serviciul de căutare de știri Google News, care aparține companiei Google Incorporated, înregistrată în Statele Unite ale Americii".
RIA FAN a calificat acest caz drept „act de cenzură politică” și a promis că îl va ataca în instanță și se va adresa Serviciului Federal Antimonopol.
 
În prezent, în Google News nu apar link-uri directe către publicațiile agenției RIA FAN. Denumirea agenției apare doar în mesajele în care alte instituții media citează acest portal.
 
Publicația Vedomosti mai scrie că în agregatorul Google News nu apar nici alte instituții media, care, la fel ca și RIA FAN, au fost amintite în investigația RBK despre „fabrica de media”. Printre resursele media amintite se numără:   "Инфореактор", "Экономика сегодня", "Народные новости", "Политика сегодня", "Нью информ" și "Политэксперт".
 
În „fabrica de media”, potrivit RBK, sunt incluse 16 internet-portaluri, care au o adresă comună de înregistrare, un conducător și un identificator comun al serviciilor Google.
 
RBK mai scrie că „fabrica de media” ar avea legături cu Agenția de Cercetări pe Internet, cunoscută ca și „fabrica de troli”. Un posibil finanțator al ambelor fabrici a fost numit oligarhul Evgheni Prigojin. În presă, acesta a fost numit și „bucătarul lui Putin" pentru că deține acțiuni într-un combinat de preparare a bucatelor, care furnizează produsele pentru administrația președintelui rus.
 
Despre „fabrica de troli” în ultimul timp foarte des se discută în legătură cu presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

Presa a început să scrie mai mult despre „fabrica de troli” de prin 2015. Fosta angajată a „fabricii de troli”, Liudmila Savciuk, a acționat în instanța Agenția de Cercetări pe Internet și a declarant că a lucrat acolo în calitate de trol, adică a scris contra-plată comentarii cu un conținut anumit în rețele de socializare.