Вы здесь

Jurnalistei azere Khadija Ismayilova i s-a acordat Premiul Magnitsky pentru articole anticorupție

20 ноября 2017
751 просмотр
Șase politicieni și activiști, printre care și jurnalista azeră Khadija Ismayilova au primit săptămâna trecută Premiul Magnitsky pentru contribuția lor la promovarea drepturilor omului și lupta împotriva corupției, a anunțat, pe 17 noiembrie, liderul Mișcării Globale pentru Justiție Magnitsky, William Browder, potrivit paginei web a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Reamintim, că jurnalista Khadija Ismayilova a fost condamnată, pe 1 septembrie 2015, la 7 ani și 6 luni de închisoare după ce  publicase articole de investigație despre afacerile tenebre ale familiei președintelui azer, Ilham Aliyev.  Ca urmare a arestului, numeroase ONG-uri,și jurnaliști din întreaga lume, inclusiv din Moldova, s-au solidarizat cu jurnalista azeră și au manifestat pentru eliberarea sa. Sub presiunea opiniei publice, pe 25 mai 2016, Khadija Ismayilova a fost eliberată.

Premiul Magnitsky este la a opta ediție, fiind acordat în memoria avocatului rus Serghei Magnitsky, închis în 2008 și acuzat de oficiali ruși de furtul a 230 milioane dolari. El a decedat un an mai târziu în închisoare, iar organizațiile pentru drepturile omului susțin că a fost bătut până la moarte.