Вы здесь

Premianții anului 2017 în jurnalism: Natalia Petrusevici

03 января 2018
1589 просмотров
Natalia Petrusevici, „SP”, Bălți: În căutarea subiectului, să nu uiți că oamenii despre care vorbești au și ei sentimente...”

Natalia Petrusevici este reporteră la ziarul „SP” din Bălți, una dintre cele mai cotate și credibile publicații regionale din Republica Moldova. Pentru reportajele realizate de-a lungul anului trecut, în cadrul Galei Presei din decembrie trecut, jurnalista bălțeană s-a ales cu cel de-al doilea „Măr de Aur” din cariera sa, primul revenindu-i în 2015. Și de această, Natalia Petrusevici a fost inclusă în rândul celor „Zece jurnaliști ai anului” la categoria „Presa Scrisă“.

Natalia Patrusevici ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Anul 2017 a fost, pentru mine, unul deosebit pe plan atât personal - și asta pentru că fiul meu s-a căsătorit -, cât și profesional, căci, iată, am primit cel de-al doilea „Măr de Aur”. Cât despre presa din Republica Moldova, trebuie să constat că în fiecare zi rămân tot mai puține mass-media independente. În schimb, sunt tot mai multe instituțiile de presă care aparțin politicienilor și, prin urmare, informațiile pe care le primesc telespectatorii, radioascultătorii sau cititorii sunt foarte politizate. Iar în spatele subiectelor politice nu se mai văd problemele reale cu care se confruntă cetățenii. Aceasta, deși, înainte de toate, presa ar trebui să reflecte viața oamenilor și grijile ce-i frământă.
  • Consider că acest premiu este cel mai prestigios pentru un jurnalist din țara noastră. Obținerea unui nou „Măr de Aur” vorbește despre faptul echipa „SP” este pe calea cea bună de dezvoltare. Lucrăm la Bălți, în regiune, dar suntem cunoscuți și respectați și în afara orașului nostru. Suntem printre cei mai buni din țară și mai buni decât mulți reprezentanți ai presei republicane. O atenție deosebită la „SP” este acordată respectării Codului deontologic al jurnalistului - un document ignorat, din păcate, de prea multe mass-media...
  • În primul rând, tinerii jurnaliști ar trebui să își știe că au o reputație, pe care este foarte ușor să o pierzi. Salariul mare nu este o scuză pentru a renunța la principiile morale. Este important să rămâi om în orice situație și, în căutarea subiectului, să nu uiți că oamenii despre care vorbești au și ei sentimente pe care trebuie să le respecți. Iar cei care vă citesc, privesc sau ascultă au dreptul să se asigure că informațiile pe care le-ați furnizat sunt de încredere. De asemenea, trebuie să luăm aminte că fiecare persoană vine cu propriul său adevăr. Prin urmare, dacă un jurnalist vorbește despre un conflict, el ar trebui să dea posibilitatea de exprimare tuturor părților implicate, fără a trage concluzii proprii, de partea cui ar fi adevărul. În același timp, un jurnalist la sigur nu ar trebui să mintă, adică să furnizeze în mod deliberat informații false sau să creeze falsuri. E de neadmis să-ți manipulezi publicul cititor.
Cristian Gurău,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism