Вы здесь

Premianții anului 2017 în jurnalism: Andrei Moraru

05 января 2018
2270 просмотров

Andrei Moraru, „Europa Liberă”, „Oameni și Kilometri”: „Nu căutați sfaturi, lucrați la ceea ce vă place și faceți-o bine și sincer!”
 
Câștigătorul de la categoria Fotografie din acest an, Andrei Moraru, a studiat Cinematografia la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. O scurtă perioadă a lucrat ca operator la postul TVR Moldova, iar în prezent este cameraman la Proiectul TV „Pur și simplu” de la Radio „Europa Liberă”. Pe 14 decembrie 2017, la Gala Presei, Andrei Moraru a ridicat însă „Mărul de Aur” în calitate de fotograf, pentru fotoreportajul „Râul nostru”, realizat în cadrul unui program de burse oferit de către echipa portalului „Oameni și Kilometri”.

Andrei Moraru ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

 

  • Despre anul 2017, dar și despre presa moldovenească nu pot spune prea multe. Pentru mine anul a fost ca și pentru toți ceilalți colegi de breaslă, probabil - trăim timpurile pe care le trăim, într-o țară în care suntem măcinați de îndoieli și de confuzii... Sunt dezamăgit de mass-media „populare” și nu le mai urmăresc, pentru că sunt aservite unor interese departe de cele ale cetățenilor... Din fericire, mai sunt însă și unele echipe de presă - de obicei, susținute inclusiv de către organizațiile internaționale - care își respectă consumatorul și au conținut foarte bun. Majoritatea dintre ele au fost menționate la Gala Presei din acest an.
     
  • La cât de puțină atenție se acordă fotografiei în presa din Republica Moldova, premiul acesta mă ia prin surprindere. Nici nu m-am așteptat să fiu nominalizat.

 

  • Pe cei care doresc să devină jurnaliști i-aș sfătui... să nu caute sfaturi. Să lucreze la ceea ce le place, pe cât de bine pot și să o facă sincer. Să fie curioși, dar să nu facă niciun compromis. Așa, cu perseverență, vor ajunge acolo unde-și doresc.

 
Georgeta Fînaru,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism