Вы здесь

Premianții anului 2017 în jurnalism: Alexandru Lebedev, Diez.md

11 января 2018
3660 просмотров

Alexandru Lebedev, Diez.md:
„Experimentați, experimentați, experimentați, sigur va ieși ceva frumos”

#diez este un site de știri pentru tineri, creat pe 14 aprilie 2013. Echipa de tineri reporteri, care scriu la site, spun că în fiecare zi învață, se dezvoltă şi devin mai buni în ceea ce fac. Într-adevăr, în 2017 ei au devenit mai buni, iar la Gala Presei munca lor a fost răsplătită la categoria „Evoluția Anului”. Despre performanța care i-a adus acest premiu am discutat cu Alexandru Lebedev, fondatorul #diez.

Alexandru Lebedev ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

  • Anul 2017 a fost unul cu multe schimbări și provocări, care ne-a demonstrat că #diez poate deveni din ce în ce mai bun. Bunăoară, am lansat versiunea în limba rusă a site-ului și acum experimentăm și acolo... A mai fost un an care ne-a adus mai aproape atât între noi, ca echipă, cât și cu diverse persoane cu care interacționăm zilnic. Avem un oficiu nou, cu terasă frumoasă, unde vin prietenii și cititorii noștri. Este un lucru care ne bucură, căci uneori se întâmplă ca noi să mergem acolo unde sunt cei care ne citesc, alteori cititorii ne aduc povești și informații. Și este plăcut să vezi cum oamenii au încredere în ceea ce scriem și, totodată, convingerea că, dacă împărtășesc o anumită informație cu noi, atunci aceasta va ajunge neapărat la cei care au cea mai mare nevoie de ea. Pentru presă în general cred că a fost un an destul de negru. Au dispărut mai multe instituții, iar cele existente se cam clatină. Am fost invadați de platforme- clone, care sunt din ce în ce mai vizibile și prezente pe rețelele de socializare. Mulți jurnaliști au migrat, alții au emigrat, mai ales din cei în care se puneau mari speranțe. Dar orice s-ar întâmpla, oricât de obosit ai fi, trebuie să tragi aer în piept și să o iei de la capăt - poate cu forțe noi, poate cu unelte și vise noi.  
  • Premiul este o confirmare a muncii pe care o facem zilnic și o recunoaștere a eforturilor întregii echipe, ale colegilor care au fost cândva și care sunt astăzi în echipă. Faptul că ne recunoaște breasla „mare”, noi fiind un site de știri pentru tineri, ne spune că suntem pe o cale corectă. În același timp, cel mai important premiu, pe care îl putem primi, este încrederea celor care ne citesc. Premiul oferit în cadrul Galei Presei a fost și o mare surpriză, dovadă și faptul că în sală se afla un singur reprezentant #diez. Ceilalți încă erau în redacție, scriau știri... Așa se întâmplă în redacțiile mici care, însă încearcă să răstoarne carul mare. În definitiv, acest premiu este un motiv de mândrie personală pentru fiecare dintre noi: știm că munca noastă nu este în zadar, în plus, le putem spune și părinților că lucrăm la o instituție de presă premiată - un lucru extrem de important într-o perioadă când, în Republica Moldova și nu doar, încrederea în presă e șubredă.  
  • Tinerilor jurnaliști le-aș sugera... să ia exemplu de la noi. Să nu se gândească la modele, ci să fie așa cum simt - curioși, perseverenți, să pună întrebări despre orice și oricui. Deoarece lucrurile se schimbă foarte repede, mai repede decât  anumite modele pot să se adapteze, iar tinerii jurnaliști au acest avantaj al flexibilității și al încercării (mai ales pe online). La fel, tinerii nu trebuie să se teamă să greșească - dar și să-și recunoască greșelile. Toți greșim, însă cei care nu-și recunosc greșelile se vor bucura de mai puțină încredere din partea celor care îi citesc. Și ar fi păcat... În rest, cum spunem și noi la #diez: experimentați, experimentați, experimentați, sigur va ieși ceva frumos din aceste încercări!

Elmira Orozova,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism