Вы здесь

CJI invită jurnaliștii la prezentarea unui raport de monitorizare care atestă cazuri de manipulare în rândul unor instituții media

28 марта 2018
1068 просмотров
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează joi, 29 martie, ora 10.00, raportul de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 ianuarie – 28 martie 2018)”.

Învestirea noilor miniștri în Guvernul R. Moldova, adoptarea Legii anti-propagandă, demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului și a lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției, precum și concluziile Consiliului de Afaceri Externe al UE privind R. Moldova au fost temele de actualitate socio-politică analizate de cercetătorul media Victor Gotișan în lunile ianuarie-martie 2018.

CJI a monitorizat cum au fost reflectate aceste subiecte de posturile TV Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, precum și portalurile online Noi.md, Sputnik.md și Deschide.md.

În urma monitorizării au fost depistate o serie de „probleme comune” ale instituțiilor de presă, precum neacordarea dreptului la replică a persoanelor vizate în știri în context negativ, folosirea etichetelor și amestecul dintre fapte și opinii.
De asemenea, s-au punctat „probleme mai vechi” și anume difuzarea aceluiași conținut de știri la mai multe posturi TV sau favorizarea anumitor partide politice.

Conferinţa de presă va avea loc la Agenţia de presă IPN, Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446.

Vă rugăm să confirmați participarea dvs. la adresa electronică czavatin@ijc.md sau la numărul de telefon: 022 213 652. Persoana de contact: Cristina Zavatin, coordonatoare de programe, Departamentul Media Azi și Cercetare, CJI.
___________________

Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.