Вы здесь

2 aprilie – Ziua Internațională a Verificării Datelor

02 апреля 2018
2235 просмотров
În onoarea celei de-a doua aniversări a zilei internaționale dedicate fact-checking-ului, Institutul Poynter pentru Jurnalism lansează un website cu planuri de lecții, sfaturi practice și alte resurse pentru ca oamenii de rând să învețe mai ușor să verifice datele.

Pentru a spori atenția față de verificarea faptelor și a datelor, Rețeaua Internațională de Fact-checking (ICFN) a Institutului Poynter din SUA anunță Ziua Internațională a Fact-checking-ului și lansează Factcheckingday.com – o resursă pentru cetățeni, precum și studenții și profesorii care vor să controleze dacă o informație este adevărată, mai ales online.

Factcheckingday.com a apărut ca răspuns la problema dezinformării și a impactului pe care o are aceasta. ICFN îndeamnă jurnaliștii, studenții și consumatorii de media să se coalizeze și să înceapă să aplice acele instrumente și metode necesare pentru a verifica ce este real și ce nu este.

Pentru profesori, Factcheckingday.com oferă planul unei lecții (disponibil deocamdată în engleză), bazat pe un joc de roluri cu cărți pentru elevii de liceu, precum și un curs online pentru studenți și alte materiale distractive.

În 2017, The Washington Post, CNN, Repubblica, Sky și alte organizații au relatat despre prima ediție a Zilei Internaționale a Fact-checking-ului. Mii de oameni au folosit hashtag-ul #FactCheckIt, iar profesorii din peste 50 de țări au descărcat planul lecției și au predat-o celor peste 100 000 de studenți ai lor.

Rețeaua IFCN este o structură a Institutului Poynter dedicată verificării faptelor, lansată în 2015, care publică articole pe Poynter.org, distribuie săptămânal știri și fac cercetări într-o bază de date online. În plus, rețeaua finanțează anual burse, stagii practice și inițiative în domeniul inovațiilor, iar o dată pe an toți cercetătorii din domeniul verificării datelor se întrunesc în cadrul forumului Global Fact Summit.

În prezent, 49 de organizații fac parte din semnatarii codului de etică a IFCN – o calitate necesară pentru toți care vor să fie acceptați ca verificatori independenți de Facebook. Mai multe detalii găsiți pe www.FactCheckingDay.com și pe bit.ly/GlobalFact.