Rata de suspendare a profilurilor false, confirmată și de Twitter, s-a dublat începând din octombrie 2017, când compania a dezvăluit la solicitarea Congresului american felul în care conturile false au fost utilizate de Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA. Twitter a suspendat mai mult de 70 de milioane de conturi în mai și iunie, iar ritmul a continuat în luna iulie, potrivit datelor ziarului.
Unii angajați ai companiei, care cunosc situația, cred că ștergerea agresivă a conturilor nedorite poate duce la o scădere neașteptat de mare a numărului de utilizatori lunari în al doilea trimestru, care s-a încheiat la 30 iunie. Oficial, Twitter a refuzat să comenteze o posibilă scădere a bazei de utilizatori.
Del Harvey, vicepreședinta Twitter pentru încredere și siguranță, a declarat într-un interviu că gigantul tehnic încearcă să găsească un nou echilibru între promovarea discursului public și păstrarea siguranței. Aceasta a spus că Twitter a reușit abia nu demult să-și dezvolte capacitățile tehnice necesare: „Una dintre cele mai mari schimbări este în modul în care ne gândim la echilibrul dintre libertatea de exprimare și potențialul acestei libere exprimări de a restrânge discursul altcuiva", a spus Harvey. „Libertatea de exprimare nu are mare valoare dacă oamenii nu se simt în siguranță", a adăugat ea.
În același timp, publicația notează că suspendările masive de conturi întreprinse de Twitter pun sub semnul întrebării estimările anterioare ale companiei, precum că utilizatorii falși ar reprezenta mai puțin de 5%, iar cei tip „bot” – mai puțin de 8,5%.
Conform Washington Post, modificările întreprinse recent au la origine presiunea politică din partea legislatorilor americani, în urma dezvăluirilor despre fabrica de troli rusă, care controla peste 3.000 de conturi Twitter în perioada alegerilor prezidențiale din 2016. Alte 50.258 de conturi automatizate au fost de asemenea identificare ca având legătură cu guvernul rus, a mai constatat atunci compania.