RSF se alătură în acest demers organizației sale partenere din România, ActiveWatch, și cere autorităților să clarifice cât se poate de mult ceea ce s-a întâmplat pe 10 august în București.
Organizația internațională notează că, în timp ce mii de români continuă să iasă pe străzi în fiecare zi pentru a protesta față de corupție și pentru a cere demisia Guvernului, ActiveWatch a publicat un comunicat de presa, în care a condamnat atacurile fizice și verbale de neacceptat ale jandarmilor împotriva jurnaliștilor care acopereau protestul din 10 august.
"Faptul că jandarmii au atacat mulți jurnaliști sugerează că au încercat deliberat să împiedice publicul să fie informat în legătură cu felul în care au intervenit împotriva manifestanților", transmite ActiveWatch. "Atacarea jurnaliștilor este obiceiul Camorrei, incompatibil cu o instituție de aplicare a legii, dintr-un stat membru UE", adaugă RSF, citată de Ziare.com.
De asemenea, RSF întreabă dacă au fost date ordine pentru a împiedica jurnaliștii să-și facă treaba și subliniază că actele de violență împotriva presei "sunt nevrednice pentru un stat membru UE".
Ambele organizații cer forțelor de securitate să publice instrucțiunile pe care le-au dat personalului lor despre cum să acționeze față de jurnaliștii care acoperă evenimente publice și sancțiunile care trebuie să fie aplicate atunci când ordinele nu sunt respectate.
Jurnaliști de la Deutsche Welle, Digi 24, Hotnews.com, Agerpres, Casa Jurnalistului, Documentaria.ro, dar și de la postul austriac ORF și independenti au fost victime ale violentelor fizice sau verbale ale jandarmilor.
RSF încheie notând că România se află pe locul 44 din 180 de țări, în clasamentul mondial al libertății presei.
Anterior, Comisia Europeană a condamnat agresiunile atribuite fortelor de ordine din România împotriva jurnaliștilor, evidențiind că este "important" ca angajații companiilor media să își poată desfășura activitatea.
Sursa text și foto: revista22.ro