01 ноября 2018
2229 просмотров
Pe parcursul lunii noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) va desfășura mai multe activități destinate atât jurnaliștilor, cât și publicului larg.
- La începutul lunii, vom face totalurile concursului „Ce învăț la Educația pentru media?”. Evenimentul este mult așteptat în special de elevii care studiază această disciplină și au realizat materiale video pe această temă, cele mai bune dintre ele urmând să fie premiate. Concursul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Educației Media și a avut drept scop să stimuleze creativitatea elevilor și spiritul lor critic față de media.
- CJI, în parteneriat cu Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova, invită jurnaliștii să se înscrie la trainingul „Mai multe despre NATO”, care se va desfășura în perioada 16-17 noiembrie la Chișinău. Persoanele interesate să-și aprofundeze cunoștințele despre NATO și felul în care funcționează organizația sunt invitate să completeze acest formular până la 11 noiembrie.
- Pe 21 noiembrie, CJI, în colaborare cu Ambasada Olandei la București, va lansa cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo 2018. Fotografiile expuse fac parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, care călătorește în întreaga lume. Până în prezent, aceasta a fost montată în peste 100 de localități din 45 de țări, iar fiecare ediție a adunat peste 3,5 milioane de vizitatori. În Republica Moldova, expoziția este la a doua ediție și va fi deschisă publicului larg la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 22 noiembrie -12 decembrie.
- Portalul Media-azi.md va continua să reflecte evenimentele din mass-media în știri interne și externe. Vă vom relata despre proiectele de legi din domeniu care urmează să fie adoptate de parlament, despre problemele pe care jurnaliștii intenționează să le discute în cadrul ediției din acest an a Forumului mass-media, precum și despre alte chestiuni curente. La rubrica de analize și comentarii vom continua să examinăm comportamentul posturilor tv într-un an preelectoral și să ne referim la fenomenul concentrării din mass-media și impactul pe care acesta îl are asupra cetățenilor. Vom reveni și la rubrica de interviuri – invitatul special în luna noiembrie va fi Șeful Delegației Europene la Chișinău, Excelența Sa, Peter Michalko, cu care Media-azi.md va discuta despre realitățile din mass-media autohtonă.
- Ca și până acum, Mediacritica.md vă va informa despre tehnicile de manipulare și propagandă la care recurg unele posturi tv și site-uri din Republica Moldova. În acest sens, vom publica un video în care vom explica una dintre cele mai des utilizate tehnici de manipulare, cea „a duşmanului intern sau extern”. Tot în această lună vom publica un tutorial despre platforme online care te ajută să te instruiești ca autodidact. De asemenea, veți putea citi pe Mediacritica.md mai multe știri, analize și studii de caz.
- Departamentul Politici și Legislație Media va publica buletinul legislativ nr. 92 pentru lunile septembrie-octombrie într-un nou format. Vom continua să urmărim situația legislativă din sfera mass-media și vom oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. În fiecare vineri, vom relua, pe portalul Media-azi.md, rubrica „Juristul Presei”, unde veți putea găsi răspunsuri la întrebările de ordin juridic care vă interesează.
- Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism își continuă activitatea cu un vast curs de specialitate – Jurnalismul Radio. Studenții vor fi instruiți de cei mai buni instructori din domeniu, reporterii de la Radio Europa Liberă: Tamara Grejdeanu, care îi va iniția în arta sunetului, a efectelor sonore și a editării audio, Liliana Barbăroșie, care le va explica în ce constă munca unui jurnalist radio și cum se realizează o emisiune radiofonică, și Diana Răileanu, care îi va ajuta să însușească regulile de scriere a unui text și de selectare a conținutului pentru materialele radio. Tot în această lună, studenții vor beneficia de două cursuri noi: Podcasting-ul cu Ana Gherciu și Dicție și Arta vorbirii, cu Mihaela Gherasim.
- Proiectul moldo-german „Europa în vizor: rețeaua moldo-germană de jurnaliști pornește online!”, organizat de ȘSAJ în parteneriat cu Deutsche Gesellschaft e.V., continuă. La început de noiembrie, studenții se vor deplasa la Berlin, pentru a afla cum funcționează mass-media germană. Anterior, în septembrie, o echipă de tineri jurnaliști germani a petrecut o săptămână în Moldova.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi, și Mediacritica, Twitter și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.