Вы здесь

Investigațiile jurnalistice despre scandalul „The Panama Papers”, ecranizate în două versiuni concomitent

23 ноября 2018
1646 просмотров
Un film documentar și unul artistic vor fi povesti publicului larg despre una din cele mai mari scheme de fraude fiscale din lume, dar și istoria investigațiilor pe care le-au făcut jurnaliștii despre acest scandal. Documentarul „The Panama Papers”, semnat de regizorul Alex Winter, descrie povestea jurnaliștilor care au lucrat la acest dosar despre care au apărut știri în întreaga lume, scrie Poynter.org. În paralel, renumitul regizor hollywoodian Steven Soderbergh a început lucrul asupra unui lungmetraj despre afacerea Panama Papers, intitulat „The Laundromat”.

„În mod special, m-a interesat istoria sutelor de jurnaliști care au lucrat împreună", a afirmat Winter într-un interviu pentru Poynter. „Filmul este mai curând despre acești oameni, decât despre subiectul propriu-zis al investigației. Despre cei care au cercetat un volum imens de date privind companiile offshore deținute de către demnitari din mai multe țări, expunându-se la cele mai mari riscuri.”

Atunci când echipa de filmare ajunsese practic la jumătatea filmului, un explozibil plasat în automobil a ucis-o pe jurnalista Daphne Caruana Galizia, din Malta, care coordona investigația „Panama Papers” în această țară. Ulterior, alți jurnaliști au preluat firul investigației pe care o făcea ea în acest dosar.

De menționat că proiectul global #PanamaPapers a reunit 400 de jurnaliști de investigație din 80 de țări, inclusiv reporteri RISE Moldova. Printr-un efort comun de colaborare, aceștia au investigat peste 200.000 de companii offshore, administrate de casa de avocatură Mossack Fonseca.

În aprilie 2016, numeroase publicații media (109 ziare, posturi TV și medii online) au publicat, simultan în 76 de țări, primele lor concluzii (dar nu și documentele), dezvăluind metodele cum unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă își ascund averile în paradisuri fiscale. Firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama a ajutat diverși clienți în ascunderea averilor, spălarea de bani și evitarea sau reducerea impozitelor pe care aceștia le aveau de plătit.
La acea vreme, RISE Moldova a dezvăluit că mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și-au achiziționat societăți offshore prin intermediul Mossack Fonseca.

Ancheta jurnalistică internațională Panama Papers a avut la bază o scurgere masivă de informații confidențiale, care a avut loc în august 2015. Aproximativ 11,5 milioane de documente (e-mailuri, scrisori, faxuri, certificate de constituire a diverselor companii, contracte de credit, facturi, extrase de cont, fotografii) au fost transmise de către un informator anonim ziarului german Süddeutsche Zeitung, care le-a pus la dispoziție organizației internaționale de jurnalism de investigație ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists).

Filmul documentar despre „The Panama Papers” va fi difuzat începând de săptămâna viitoare în SUA în rețeaua de cablu EPIX (un operator american de telecomunicații deținut de compania Metro-Goldwyn-Mayer).
Cât despre filmul lui Soderbergh, acesta va fi produs și distribuit de compania Netflix. Lista actorilor confirmați pentru această producție cinematografică o include pe celebra actriță Meryl Streep, alături de actorii Gary Oldman, David Schwimmer, Antonio Banderas și Will Forte.