03 декабря 2018
786 просмотров
La sfârșit de an, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) are un calendar plin cu activități interesante pentru jurnaliști și pentru consumatorii de media.
- La început de decembrie, invităm jurnaliștii la o discuție pe tema: „Cum folosim podcasturile pentru a crea un nou tip de conținut”, moderată de Dumitrița Holdiș de la Centrul pentru Media, Date și Societate a Universității Central Europene din Budapesta. Întâlnirea va avea loc pe 4 decembrie, între orele 18:00-19.30, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Vă recomandăm să va înregistrați din timp, completând acest formular.
- Pe 6 decembrie, vom afla cine sunt „Jurnaliștii anului” 2018, în cadrul tradiționalului eveniment Gala Anuală a Clubului de Presă, ediția a 24-a, organizat de CJI şi Comitetul pentru Libertatea Presei. Invităm instituțiile media, membrii societății civile și partenerii la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”, începând cu ora 18:00.
- Expoziția World Press Photo 2018 este deschisă publicului larg la Chișinău până pe 12 decembrie. Cele 137 de fotografii expuse surprind realități și evenimente majore, fiind realizate pe parcursul anului 2017 în diferite țări ale lumii. Vă invităm să le vedeți pe viu la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în fiecare zi, cu excepția zilei de vineri, în intervalul orelor 10.00 -17.00.
- Pe parcursul acestei luni, sunt desfășurate două concursuri de granturi pentru presa locală și națională. Instituțiile media naționale vor primi granturi a câte 2500 $ pentru producerea pachetelor multimedia, iar cele locale vor fi parteneri pe toată durata proiectului și vor beneficia de suport editorial, mentorat în afaceri și multimedia, cât și de granturi a câte 5600 $ pentru publicarea materialelor naționale și realizarea pachetelor multimedia locale.
- Portalul Media-azi.md va relata despre evenimentele din mass-media națională și internațională care se vor produce la acest sfârșit de an. În cadrul rubricii de Comentarii, vom continua să venim cu opinii și analize pe marginea situației din audiovizual și respectarea deontologiei jurnalistice. Tot în decembrie, vom avea un invitat special la rubrica de interviuri. Deocamdată, nu vă putem dezvălui despre cine este vorba, vă promitem însă că vom discuta despre cele mai mari provocări cu care se confruntă jurnaliștii din R. Moldova în acest an preelectoral, ce împiedică presa noastră să depășească statutul de „parțial liberă”, de ce se tem politicienii de jurnaliști și despre alte aspecte ce vizează domeniul mass-media.
- În luna decembrie, Mediacritica.md va prezenta un tutorial digital, util mai ales de sărbători, și anume, despre cum poți crea felicitări personalizate cu ajutorul instrumentelor digitale. Vom continua să vă informăm despre tehnicile de manipulare și propagandă la care recurg unele posturi TV și site-uri din Republica Moldova. Tot în această lună veți putea citi o analiză despre cum presa ar trebui să reflecte sondajele de opinie, în special în timpul campaniilor electorale, și cum este reflectat subiectul „Centenarul Unirii”.
- Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media, va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va completa cu noi materiale rubrica „Juristul Presei”, oferindu-vă răspunsuri la întrebările de ordin juridic care vă interesează.
- În această lună, la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism începe unul dintre cele mai interesante, dar și cele mai complicate cursuri – Jurnalismul TV. Studenții vor afla lucruri interesante despre arta televiziunii, tehnicile de editare video și video storytelling de la instructorii Dorin Scobioală, Denis Rusu și Eugenia Crețu. La final de curs, viitorii jurnaliști vor prezenta o serie de reportaje și features TV pe care le vor realiza pe parcursul a câteva săptămâni.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica, Twitter și Instagram.
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.