Вы здесь

VIDEO // Corina Cepoi: „Vremurile de opulență mediatică s-au terminat. Redacțiile de astăzi trebuie să fie compacte, iar jurnaliștii universali”

15 ноября 2019
2632 просмотра
În 25 de ani de la crearea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), mass-media din Republica Moldova a trecut și a depășit mai multe etape. Dacă pe la sfârșitul anilor 1990 era clar de unde a pornit și unde urma să ajungă, odată cu dezvoltarea Internetului a venit o perioadă de originalitate, dar și de confuzie. Declarațiile au fost făcute de Corina Cepoi, prima directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), în prezent șefa reprezentanței Internews în Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru Media Azi. În același interviu, ea îi îndeamnă pe jurnaliști să-și educe audiența să le ofere sprijin, inclusiv financiar, astfel încât să obțină surse alternative finanțărilor externe.
 
Media Azi: Doamnă Cepoi, de ce a fost nevoie de CJI acum 25 de ani?
Corina Cepoi: Centrul a pornit din necesitatea breslei pentru o organizație care să contribuie la dezvoltarea mass-media din R. Moldova. În acel an, 1994, la Chișinău se afla Carole Brennan, o jurnalistă cu experiență ajunsă în managementul unei rețele de ziare din SUA, bursieră a Programului Knight. Fundația Knight și Centrul Internațional pentru Jurnaliști au trimis-o în Republica Moldova. A stat aici opt luni și a încercat să vadă cum ar putea ajuta mass-media de la noi. Începuse să discute cu Fundația Soros, care în 1994 inițiase programul media și, așa, stelele cumva s-au aliniat. Ea le-a sugerat celor de la Soros să creeze un centru care să se ocupe de jurnalismul independent, similar celor create în România, Slovacia, Cehia, Ungaria, adică o rețea de centre din Europa Centrală, susținute de o altă fundație. Lui Carole i-a părut o formulă potrivită și pentru R. Moldova, doar că aici susținerea inițială a venit din partea Fundației Soros. Pe atunci Fundația era condusă de Lorina Bălteanu, care a fost de acord că un astfel de centru ar fi formula potrivită prin care să fie susținută mass-media din Republica Moldova. La început, în decembrie 1994, CJI era parte a unei asociații de ONG-uri „Casa Lumea Deschisă”. Tot acolo se afla Centrul de Resurse Americane, Școala de Limbă Engleză și un centru de instruire în domeniul IT. Cumva, la acel moment, toți beneficiau din această formulă – jurnaliștii învățau engleza, să folosească calculatoarele etc.

Media Azi: În ce se exprima necesitatea breslei în 1994?
Corina Cepoi: Fiind studentă la Limbi străine, eu eram traducătoarea lui Carole Brennan. Ce a făcut Carole ca să înțeleagă necesitățile jurnaliștilor - a vizitat toate redacțiile, inclusiv în regiunea transnistreană. A făcut interviuri în încercarea de a afla de ce aveau nevoie jurnaliștii. S-a aflat atunci că era mare necesitate de instruire pe domeniile de bază – cum să scrie, standarde profesionale, schimb de experiență etc. Nu se știa ce se întâmplă peste hotare sau se știa foarte puțin, abilitățile de limbă engleză erau minime. Abia atunci a fost elaborată Legea Presei. La modul practic, eu împreună cu Carole am tradus-o. Prima variantă a fost traducerea mea, a unei studente în anul IV la Limbi străine. Am crescut profesional odată cu venirea lui Carole. Între timp, ea a plecat și a lăsat Centrul unei mici echipe de aici. Inițial am fost coordonatoare, apoi directoare. Noi am continuat să ne focusăm pe organizarea unor instruiri de scurtă durată. Așa că la început Centrul a adus experți, dar cu timpul a dezvoltat și domeniul de cercetare, analiză a legislației media. Peste câțiva ani de la crearea Centrului, am colaborat cu mai multe organizații la scrierea primei legi privind accesul la informație. Am colaborat și cu Parlamentul, care pe atunci era destul de deschis.

Media Azi: Cum a evoluat jurnalismul în 25 de ani?
Corina Cepoi: În timp, am înțeles că e necesară asistența sistemică a breslei. La un moment dat, am făcut și noi interviuri din cele pe care le făcea Carole. Mergeam prin redacții și vorbeam cu redactorii-șefi ca să aflăm ce ar mai fi necesar de făcut pentru breaslă. Așa a apărut ideea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ). După acele interviuri am plecat în SUA și am văzut cum se face instruirea jurnaliștilor peste hotare. Tot atunci am înțeles că e necesară și schimbarea de mentalitate pe domeniul de legislație și politici. Iată de ce la CJI a apărut un departament care se ocupa de legislația media, dar și apărarea drepturilor jurnaliștilor. Între timp, a fost dezvoltat domeniul monitorizării mass-media în alegeri.

Media Azi: Totuși, vorbind despre instituțiile media propriu-zise...
Corina Cepoi: Pe atunci aveam presă tradițională. Acum nu mai e posibil să nu fii și pe online. Nu cred că mai există presă în Republica Moldova care ar fi păstrat doar formatul tradițional. S-au schimbat multe, în sens de format, dar și de modalități de a face bani.
 
Media Azi: Online-ul nu a însemnat și probleme mai puține.
Corina Cepoi: Nu! Din contra, problemele s-au înmulțit. La început era cumva clar de unde porneam și unde voiam să ajungem. La un moment a dat peste noi Internetul și rețelele sociale, manipularea și folosirea presei ca instrument în dezinformare. Asta a bulversat consumatorii de produse media, i-au făcut confuzi și, uneori, să nu mai aibă încredere în presă, poate pentru că sunt mai critici sau poate pentru că nu mai știu de unde să se informeze. E o perioadă confuză și cu toții încercăm să înțelegem încotro se merge, care e direcția corectă. Totuși, avem exemple bune în Republica  Moldova. Viitorul, cred eu, ar însemna experimentare, să vedem ce merge și ce nu, să fim mai aproape de oameni.
 
Media Azi: Dacă nu ar fi existat Centrul, cum ar fi fost astăzi jurnalismul din Republica Moldova?  
Corina Cepoi:
Multe organizații neguvernamentale, cum ar fi API sau APEL, dar și instituții de presă, au pornit inclusiv datorită susținerii CJI. Mă întreb oare unde ar fi fost astăzi Ziarul de Gardă, care a pornit în 2004 în subsolul sediului CJI? Sau unde ar fi fost Agora, Unimedia? Băieții care au pornit aceste portaluri au făcut primele lor ziare studențești la aparatul de copiat al CJI. Presupun că unele inițiative nu ar fi existat sau nu ar fi fost în forma pe care le avem. Oare unde ar fi jurnaliștii care au trecut prin ȘSAJ? Poate nici nu ar fi fost în breaslă. Avem foarte multe instituții de presă, angajații cărora au trecut prin această școală.   

 
Media Azi: Ați auzit, probabil, că despre ONG-uri, inclusiv cele de media, se vorbește uneori ca fiind „mâncătoare de granturi”.
Corina Cepoi:
Da, ONG-urile de presă există din granturi. Am observat însă o tendință - susținerea oferită de simplii cetățeni ONG-urilor de presă este în creștere. Avem mecanismul 2%, care ne va arăta în timp dacă merităm această susținere. Avem acum o mai mare susținere din partea breslei – o vedem prin participarea jurnaliștilor în activitățile CJI-ului. Da, e important să nu fim dependenți de granturi, deși această dependență va mai dura o perioadă. Nu există alte resurse financiare la moment, dar diversificarea surselor e importantă. Organizații ca CJI nu sunt „mâncătoare de granturi”. Orice cent este monitorizat, se fac controale financiare, iar rapoartele anuale sunt publice.
 
Media Azi: Dar și redacțiile independente lucrează și rezistă datorită granturilor. Cu aceste instituții cum facem?
Corina Cepoi:
Parțial recurg la granturi. Sunt instituții care trăiesc din granturi acum, deși anterior nu apelau la ele. Din cauza unei piețe publicitare manipulate, au fost nevoite să apeleze la aceste fonduri.
 
Media Azi: De acord, doar că piața publicitară este totuși prea mică pentru toți.  
Corina Cepoi:
Nici nu ar trebui să existe toți. Avem prea multă presă acum. E important să se caute și alte surse pentru existența mass-mediei independente. Vedem redacții care organizează evenimente sau apelează la susținerea directă de către consumatori.
 
Media Azi: Aceste cazuri sunt totuși foarte puține...
Corina Cepoi:
Da, dar numărul lor crește. Avem cifre care arată că aceste metode de a susține presa sunt în creștere. Dacă astăzi supraviețuiești cu 10%, bani adunați pe platforma Patreon, mâine trebuie să ajungi la 20%. Altfel nu vom supraviețui ca presă pentru că granturile se vor termina la un moment dat.
 
Media Azi: Unii ar spune că nu există suficientă cultură în Republica Moldova, când vine vorba despre susținerea presei. 
Corina Cepoi:
Nu sunt de acord. Avem vloggeri susținuți de moldoveni ca noi, care au salariu lunar decent.
 
Media Azi: Susținerea pentru o redacție presupune totuși ceva mai mult de atât. Un vlogger are necesități limitate comparativ cu o redacție.
Corina Cepoi:
Astăzi o redacție ar trebui să fie compactă, universală. Un jurnalist ar trebui să știe să scrie, să filmeze, să editeze etc. Vremurile de opulență mediatică s-au terminat. Nu mai poți ține zeci de oameni în redacții. Mass-media de la noi își amintește adesea de zilele trecute. Nu vor mai fi zilele trecute. Nu vor mai fi atâția bani din publicitate, pentru că se duce la Google și Facebook. E necesar să ne adaptăm, nu să ne lamentăm. Lucrurile se schimbă, iar noi trebuie să ne convingem audiența că avem nevoie de susținere. Jurnalismul independent trebuie să existe și din alte surse decât granturile.
 
Media Azi: Câtă originalitate a adus online-ul în jurnalismul de la noi?
Corina Cepoi:
Multă. Avem proiecte de care nici nu am bănuit că ar putea să apară. Îmi plac mult experimentele pe care le vedem acum. Parteneriate cumva ciudate, dar care funcționează. Avem presă de nișă, care funcționează. Avem instituții care își sărbătoresc tot mai creativ aniversările, avem instituții abonamentele cărora sunt în creștere etc.
 
Media Azi: Jurnaliștii care fac propagandă, care dezinformează, care s-au înrolat în activități de partid ar trebui judecați de breaslă?
Corina Cepoi:
Oare putem schimba oamenii și (non)valorile lor? Cel mai important e să-i învățăm pe cetățeni să nu urmărească astfel de jurnaliști. Școlile și ONG-urile, nu doar de media, să-și educe comunitatea. Doar așa cred că putem schimba ceva.