O instanță din Moscova l-a condamnat pe popularul blogger Yegor Zhukov la trei ani de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de incitare la acțiuni extremiste online într-un dosar calificat drept politic, transmite postul Radio Europa Liberă. Decizia judecății a fost anunțată vineri, 6 decembrie, în timp ce sute de susținători ai lui Zhukov, student la Școală Superioară de Economie din Moscova, protestau în fața clădirii instanței.
Zhukov a fost arestat în august, pe fundalul manifestațiilor din vara trecută de la Moscova, când zeci de mii de cetățeni ruși au protestat împotriva sistemului politic al țării. În ajunul acestor evenimente, studentul a lansat un videoclip pe Internet, în susținerea participanților la proteste, în care îl critica pe președintele Putin. Blogul său are un impact imens asupra internauților, iar videoclipurile postate pe YouTube de către susținătorii și aliații săi, înainte de a fi arestat, au adunat sute de mii de vizualizări.
Bulgaria
Reporteri fără frontiere (RSF) a comunicat despre apelul său adresat miercuri, 4 decembrie, premierului bulgar Boïko Borissov, în care îi cerea să respecte drepturile mass-media. ONG-ul internațional îi solicita prim-ministrului bulgar să ia măsurile de rigoare pentru a îmbunătăți poziția țării sale în Indicele Mondial al Libertății Presei. Christophe Deloire, secretarul general al RSF, a cerut autorităților bulgare să oprească hărțuirea pentru critică a mass-media și a jurnaliștilor, să adopte un cadru legal pentru a favoriza pluralismul mediatic, libertatea editorială a presei, să evite conflictele de interese și, evident, controlul asupra mass-media din partea statului. Bulgaria, care în anul 2006 deținea poziția 35 în Indicele Mondial privind Libertatea Presei, a ajuns în anul 2019 pe locul 111.
Ungaria
Agenția de știri Reuter a relatat marți, 3 decembrie, despre un raport, în care era denunțat controlul guvernului asupra presei din Ungaria. O delegație formată din mai multe organizații de jurnaliști, între care și Reporteri fără Frontiere, s-a deplasat săptămâna trecută în Ungaria pentru a se documenta despre starea libertății presei din țară. În cadrul întâlnirii cu purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, și cu primarul de la Budapesta, Gergely Karácsony, membrii delegației au constatat o înrăutățire drastică a situației în sectorul media. Guvernul a întreprins acțiuni pe piața mass-media al căror scop a fost să reducă la tăcere jurnaliștii care exprimau critici, precum și campanii de compromitere a jurnaliștilor independenți. Raportul menționează, între altele, discriminarea de către stat a mass-mediei independente și amenințările la adresa jurnaliștilor. Delegația care a realizat raportul a solicitat autorităților europene să se implice activ și să acționeze fără întârziere pentru ameliorarea situației create.
Franța
Ziarul Liberation informa luni, 2 decembrie, despre crearea de către guvernul francez a unui consiliu de etică jurnalistică. Această autoritate de autoreglementare, care se declară independentă de stat, ar urma să contribuie la restabilirea încrederii, dar și a dialogului dintre cetățeni și mass-media. Noul consiliu nu ar avea împuterniciri de a sancționa jurnaliștii, ci doar de a le oferi sfaturi cu privire la practicile jurnalistice. Cu toate acestea, opiniile breslei privind inițiativa guvernului sunt împărțite. Aproximativ 20 de organizații de media importante din țară au semnat o scrisoare, în care au declarat că refuză să recunoască acest consiliu. Temerile lor sunt în legătură cu faptul că ar putea ajunge sub monitorizarea statului. Totuși, în pofida unor astfel de suspiciuni, alte organizații de jurnaliști s-au alăturat consiliului. Autoritatea intenționează să își înceapă activitatea în ianuarie 2020.
Știrile au fost selectate și prezentate de Melanie Michelot, voluntară la European Solidarity Corps.