Вы здесь

Instruire CJI: Reporterii și cameramanii au învățat cum să creeze „povești” video în echipă

10 декабря 2019
1958 просмотров
„Baza succesului unui material video este relația dintre reporter și cameraman.” Cu această frază s-a dat startul instruirii „Reporterul și cameramanul – cum facem echipă bună în teren”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 7-8 decembrie 2019 la Chișinău. Un număr de 18 operatori și jurnaliști au învățat de la Andrei Captarenco, Radio Europa Liberă, România, și Cătălin Bălan, Casa de producție BA DA Media, România, cum să creeze o „poveste” video în echipă.

„Pentru a ne diferenția de alții, trebuie să spunem o poveste. Aceasta poate fi realizată doar dacă există o bună comunicare și înțelegere în echipa formată dintre reporter și operator”, le-au spus instructorii participanților.

Potrivit lor, înainte de fiecare eveniment echipa trebuie să comunice pentru a putea gestiona eventualele situații neprevăzute. Astfel de situații au fost analizate prin intermediul unui tutorial filmat de cei doi instructori în timpul protestelor din 2018 din București.

Instructorii au atenționat asupra faptului că în această relație cameramanul nu trebuie să fie „sclav”. Dimpotrivă, în unele circumstanțe el trebuie să preia controlul și să filmeze detalii importante, chiar și fără trepied. „Prefer să pierd din calitate, decât să pierd ambianța”, a accentuat Cătălin Bălan, precizând că „un cameraman bun are „trei capete”, ceea ce înseamnă că acesta trebuie să se pună în pielea reporterului, a telespectatorului și să-și facă munca sa, toate în același timp”.

Andrei Captarenco le-a arătat participanților ce ar trebui să conțină rucsacul unui operator sau al unui „jurnalist universal”, care lucrează de unul singur.

Un sfat important pe care l-au menționat instructorii a fost înlocuirea cuvintelor cu imagini pentru a evita stilul învechit al reportajelor. Experții le-au recomandat jurnaliștilor să utilizeze metaforele vizuale din plin, aceasta fiind una dintre metodele de realizare a unui produs media de calitate.

În cea de-a doua zi a trainingului, participanții și-au prezentat reportajele realizate anterior, acestea fiind apoi discutate, iar autorii au primit sugestii de îmbunătățire. Carolina Buimestru, studentă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, a avut curajul să-și prezinte scurtmetrajele filmate înainte de a deveni studentă. „Le sunt recunoscătoare instructorilor pentru informații, experiență, atitudine și, nu în ultimul rând, pentru susținere și apreciere. Acum am alte aripi ca să ajung la un alt nivel în creație”, ne-a mărturisit studenta.

Irina Baxan, reporteră Nordnews.md, a aflat despre cum poate fi consolidată relația reporter-operator. „Un produs de calitate trebuie să reprezinte rezultatul unei conlucrări fructuoase dintre cameraman și jurnalist. Nu există „șef” și „executor”, ci un tot întreg”, consideră jurnalista.

Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UKAid și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.