Вы здесь

Revista presei internaționale

23 декабря 2019
966 просмотров
Malta

Marți, 17 decembrie, publicația Times Malta a scris despre instituirea de către Parlamentul European a Premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism de investigație, în memoria jurnalistei Daphne Caruana Galizia, asasinată pe 16 octombrie 2017. Jurnalista era specializată pe cazuri de corupție, spălare de bani și alte crime ce aveau legătură cu guvernul maltez și au constituit subiectul cunoscutei investigații Panama Papers. Pe 15 noiembrie 2017, la o lună de la uciderea jurnalistei, plenul Parlamentului European a emis o rezoluție în care solicita instituirea unui premiu european pentru jurnalism de investigație care să-i poarte numele. Luni, 16 decembrie 2019, PE a aprobat această propunere. Premiul va contribui la promovarea libertății de exprimare și va fi acordat celor mai buni jurnaliști de investigație din lume.
 
Polonia


 
Miercuri, 18 decembrie 2019, Reporteri fără Frontiere a salutat decizia unei instanțe din Polonia care a obligat săptămânalul Tygodnik Zamojski să publice un material despre o companie suspectată de nereguli, după ce materialul fusese interzis de conducerea redacției. Acest act de cenzură, care a avut loc la începutul lunii noiembrie 2019, a mobilizat toate ONG-urile de media în sprijinul libertății mass-media. Aproximativ 30 de redactori-șefi au publicat pe site-urile lor investigația interzisă. Reporteri fără frontiere apreciază această solidarizare a presei poloneze în jurul valorilor primordiale ale mass-media. Decizia instanței vine la o lună după ce o altă instanță din Varșovia a dat câștig de cauză jurnalistei Dorota Nygren, sancționată pentru că a refuzat să publice informații discriminatorii.
 
Albania
 

Miercuri, 18 decembrie, Exit News a scris despre un protest în fața Parlamentului din Albania, la care au participat sute de jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și simpli cetățeni. Manifestația a fost îndreptată împotriva controversatului pachet de legi „anti-defăimare”, care urmează să fie adoptat de majoritatea parlamentară reprezentată de Partidul Socialist. Protestatarii au ținut pancarte ci sloganele: „Rama, nu ne poți reduce la tăcere pe toți!”, „Nu ne cenzurați discursul!”, „Jurnaliștii nu sunt criminali!”. De menționat că prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, care a condus Partidul Socialist din 2005, sprijină acest proiect de lege, pe motiv că ar combate știrile false. Jurnalistul Artur Zheji, prezent la protest, a fost de părerea că asemenea acțiuni nu vor putea opri deputații să adopte legea, întrucât parlamentarii albanezi ar fi „roboți care primesc ordine de la un comandament central, pe care premierul îl activează cu un simplu SMS.”
 
Raport RSF
 

Pe 17 decembrie, organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a lansat un raport privind violența împotriva jurnaliștilor în anul 2019. Conform acestuia, numărul jurnaliștilor uciși a scăzut brusc, cu 44 la sută, comparativ cu anul precedent. Din anul 2003 până în prezent, numărul jurnaliștilor uciși nu a fost niciodată atât de redus. În mod surprinzător, pericolul cel mai mare nu îl prezintă țările pe teritoriul cărora se desfășoară conflicte armate, ca Yemen sau Siria, ci Mexic și țările latino-americane. Îngrijorător la acest capitol este numărul jurnaliștilor aflați în detenție din motive profesionale – 389, dintre care jumătate sunt din Arabia Saudită, Egipt și China.
 
 
Știrile au fost selectate și prezentate de Melanie Michelot, voluntară la  European Solidarity Corps.