Вы здесь

#Covid-19. Peste 150 de jurnaliști și 90 de redacții din România solicită acces la informații și transparență

02 апреля 2020
762 просмотра
În jur de 90 de redacții și peste 150 de jurnaliști (lista fiind în curs de actualizare) solicită acces la informații și transparență de la autoritățile publice centrale și locale din România. Reprezentanții instituțiilor mass-media susțin că jurnaliștilor le este foarte greu în ultimele săptămâni să-și îndeplinească mandatul de informare publică.

Astfel, potrivit cererii de informații de interes public, publicată pe pagina Centrului pentru Jurnalism Independent din România, redacțiile solicită de la Guvern, Ministerul de Interne și Grupul de Comunicare Strategică mai multe informații cu privire la evoluția și impactul pandemiei Covid-19.

În solicitare se cere ca informațiile respective să le fie furnizate „cel puțin o dată pe zi, pe toată durata situației de urgență, atât pe website-ul Ministerului de Interne, cât și prin comunicatele de presă distribuite la nivel național și local de autoritățile competente”.

Jurnaliștii vor să afle numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate cu Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, defalcate pe localități și alte informații relevante.

De asemenea, reprezentanții mass-media consideră că este necesar de creat, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real.

„Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală”, se mai spune în document.

În context, semnatarii menționează că acțiunile Guvernului României „de a oculta informația au stârnit deja îngrijorarea OSCE”. „Tăcerea și ascunderea informațiilor nu sunt compatibile cu o societate democratică, chiar și în perioada stării de urgență”, precizează jurnaliștii.