Вы здесь

Monica Macovei a câştigat procesul la CEDO împotriva României

31 июля 2020
575 просмотров
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare Monicăi Macovei, fostei ministre a Justiției și avocatei pentru drepturile omului,după ce justiţia a condamnat-o pentru calomnie la adresa lui Dan Şova, scrie bursa.ro.

Decizia CEDO arată că România trebuie să îi plătească Monicăi Macovei daunele stabilite de justiţia română. Monica Macovei s-a adresat CEDO după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut printr-o sentinţă de 7 noiembrie 2013 o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care o obliga să îi plătească lui Dan Şova 10.000 de lei. Motivul? Macovei îi numise pe Victor Ponta şi Dan Şova "corupţi" într-o conferinţă de partid.

CEDO a decis astăzi, în majoritate, cu 5 la 2, că în acest caz a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție- Libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Potrivit deciziei, România trebuie să-i plătească Monicăi Macovei, în următoarele trei luni, daune de 9.500 de euro. Astfel, suma de 4.505 de euro- drept daune materiale, 2.000 de euro drept daune morale și 3.000 de euro drept cheltuieli de judecată. Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi fost membru al Parlamentului European, îi dăduse pe Ponta şi Şova drept exemple de corupţie în rândul avocaţilor care fac şi politică, în contextul contractelor de reprezentare juridică încheiate de aceştia cu complexele energetice Turceni şi Rovinari.

 

În decembrie 2013, când Înalta Curte de Casaţie şi Justite (ICCJ), Secţia Civilă, a respins recursul Monicăi Macovei, în acest caz, iar sentinţa potrivit căreia trebuia să plătească daune lui Şova a rămas definitivă, fostul ministru anunţă că urmează să sesizeze CEDO, scrie ziare.com.