Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights şi este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, susţine că platformă lansată azi cu sprijinul CJI va da posibilitatea angajaţilor şi freelancerilor din cultură şi mass-media să semnaleze, sub protecţia anonimatului, mult mai multe nereguli din instituţiile unde lucrează. Cererile vor fi preluate de avocaţii specializaţi ai federaţiei şi vor fi soluţionate în timp util. „În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat îşi critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcaţi inadecvat sau dacă îşi dau în judecată angajatorul, colegii noştri pot fi concediaţi deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaţilor este esenţial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi şi avocaţii noştri ştim pe ce făgaş să mergem. GlobaLeaks ne uşurează munca", spune Godinac.
„Ultimele luni ne-au arătat cât de important este să ai avertizori care se simt în siguranţă atunci când raportează nereguli. Într-o societate ca a noastră, în care avertizorii sunt văzuţi ca «trădători» sau în care sunt ameninţaţi cu dosare penale dacă vorbesc cu presa, de exemplu, o altfel de platformă poate să le asigure anonimatul, dacă ei îşi doresc asta", spune Cristina Lupu, director executiv CJI.