Aceleași surse au menționat pentru redacție că avocatul jurnalistei, Evgheni Gubin, s-ar fi opus încetării cazului în legătură cu decesul persoanei, insistând pe faptul că Irina Slavina nu a comis infracțiunile ce i-au fost imputate. Totodată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și cei din procuratură nu s-ar fi prezentat la ședință, iar demersurile privind invitarea lor au fost respinse.
Irina Slavina a fost găsită vinovată pentru publicarea unei știri false pe portalul Koza.Press printr-o decizie din 3 august a instanței. În știre se relata despre primul caz de Covid-19 din orașul Kstovo. Slavina a fost amendată cu 65.000 de ruble (circa 700 de euro). Ulterior, autoritățile au confirmat oficial despre infectarea unui locuitor al orașului menționat, însă instanța nu a luat în calcul acest fapt.
Irina Slavina a murit după ce s-a incendiat, în semn de protest, în fața sediului Poliției din orașul Nijni Novgorod, la o zi după ce oamenii legii i-au percheziționat apartamentul. Înainte să-și dea foc, Slavina a scrie pe Facebook: „Să dați vina pe Federația Rusă pentru moartea mea”. Ea a mai spus că polițiștii i-au percheziționat apartamentul și au confiscat mai multe obiecte, dar și că oamenii legii ar fi căutat dovezi care să-i demonstreze legătura cu mișcarea Rusia Deschisă, considerată de autoritățile ruse drept una „indezirabilă”. Slavina a fost, de asemenea, amendată de mai multe ori pentru articolele sale și pentru participarea la proteste.
Sursa foto: Current Time/ Irina Slavina