Вы здесь

Freedom House: Pandemia de Covid-19, pretext de cenzură și reprimare a libertății pe Internet la nivel global

16 октября 2020
850 просмотров
Guvernele mai multor țări folosesc pandemia de Covid-19 drept justificare ca să reprime disidența online, să introducă cenzura și să implementeze noi instrumente de supraveghere online, subliniază organizația neguvernamentală Freedom House în raportul Freedom on the Net 2020, lansat pe 14 octombrie.

Potrivit Freedom House, lansarea rapidă și necontrolată a inteligenței artificiale și supravegherea biometrică a cetățenilor în contextul crizei din domeniul sănătății publice a provocat noi riscuri pentru drepturile omului. În raport se menționează că în 54 de țări din cele 65 monitorizate au fost utilizate aplicații pentru telefoane, care au urmărit contactele utilizatorilor și dacă ultimii au respectat cerințele de respectare a carantinei. Autoriii cercetării subliniază că puține țări dețin mecanisme eficiente privind protecția datelor cu caracter personal împotriva practicilor abuzive ale statului sau sectorului privat.

„Pandemia accelerează dependența societății de tehnologiile digitale într-un moment în care Internetul devine tot mai puțin liber. Fără garanții adecvate pentru viața privată și statul de drept, aceste tehnologii pot fi cu ușurință reconvertite în instrumente de reprimare politică”, menționează președintele Freedom House, Michael Abramowitz.

Adrian Shahbaz, director pentru tehnologie și democrație în cadrul organizației și coautor al raportului, atenționează că „tehnologiile și legile adoptate în timpul unei crize tind să rămână”. „Ca și pe 11 septembrie 2001, vom privi în urmă la Covid-19 ca la un moment în care guvernele au câștigat noi puteri intruzive pentru a-și controla populațiile”, a adăugat Adrian Shahbaz.   

Cenzurare și aresturi pentru informații publicate online despre pandemie

Potrivit Freedom House, liderii politici folosesc pandemia ca pretext pentru a cenzura știrile nefavorabile și a aresta oamenii care îi critică. În cel puțin 45 de țări, activiști, jurnaliști și alți membri ai societății civile au fost arestați sau acuzați de infracțiuni pentru informațiile publicate în mediul online în legătură cu pandemia. Guvernele din cel puțin 28 de țări au cenzurat site-uri web și postări de pe rețelele sociale pentru a suprima statistici nefavorabile privind sănătatea, acuzațiile de corupție și alte conținuturi legate de Covid-19.

Freedom House constată o reducere a libertăților pe Internet pentru al zecelea an consecutiv, pe baza unui clasament pe care îl stabilește pentru 65 de țări. Pentru al șaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc.

Dintre cei circa 3,8 miliarde de internauți doar 20% trăiesc în țări unde activitățile online sunt libere, 32% - în țări unde ele sunt doar „parțial” libere, iar 35% - în țări unde spațiul online nu este liber. Raportul constată un declin notabil în țări unde autoritățile au impus sistarea Internetului, precum Myanmar, Kârgâzstan, India sau Rwanda.