Вы здесь

IPI: Doi jurnaliști maghiari au fost interogați cu privire la „obținerea ilicită de date” din filmările cu drone

30 октября 2020
512 просмотров
Autoritățile din Ungaria ar trebui să înceteze imediat ancheta asupra a doi jurnaliști de la instituțiile media independente Magyar Hang și Átlátszo, suspectați de „obținerea ilicită de date” de pe urma filmărilor cu drone, și să recunoască faptul că materialele lor au fost realizate în interes public, susțin reprezentanții Institutului Internațional de Presă (IPI) într-o declarație publicată pe 29 octombrie.

IPI, rețeaua globală de redactori, directori mass-media și jurnaliști care luptă pentru libertatea presei, au solicitat poliției ungare să înceteze procesul judiciar pornit pe numele lui Balázs Gulyás, jurnalist de instituția media independentă Magyar Hang, și Gabriella Horn, reporter de la agenția de știri Átlátszo.

Jurnaliștii au fost interogați de oamenii legii pe 22 și, respectiv, 26 octombrie, pentru faptul că, în mai 2020, au publicat materiale video și imagini făcute de un cameraman care lucra cu Átlátszo. Pe fotografiile respective apăreau vehicule militare blindate, parcate lângă moșia unui om de afaceri miliardar și aliat al prim-ministrului ungar Viktor Orbán.

Potrivit Magyar Hang, Gulyás a refuzat să-și dezvăluie sursele care i-au furnizat informații despre automobilele publicate. Și Horn, interogată ulterior fără prezența unui avocat, a fost întrebată despre motivele care au făcut-o să scrie acest material, cine a făcut filmările cu drona și cine i-a spus să facă acest reportaj. Jurnalista a precizat pentru IPI că i s-a cerut să-și dezvăluie sursele, ea a refuzat însă să o facă.

Cei doi reprezentanți ai presei sunt vizați într-o anchetă penală cu privire la o presupusă „obținere ilicită de date”, infracțiune pentru care ambii riscă o pedeapsă maximă de închisoare de trei ani, conform legislației maghiare. Plângerea penală a fost depusă de o companie deținută de unul dintre oamenii de afaceri vizați în materialul video.
Ambele instituții media au o politică editorială critică față de prim-ministrul Viktor Orbán și de partidul său de guvernământ Fidesz.