Вы здесь

UNESCO: În ultimii 14 ani, aproape 1.200 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au făcut publice informații ce se doreau a fi ascunse

02 ноября 2020
645 просмотров
Aproape 1.200 de jurnaliști au fost ucişi între 2006 și 2019 pentru că au făcut publice informaţii pe care unii le-ar fi dorit ascunse, scrie pressalert.ro cu referire la datele UNESCO, în contextul  Zilei internaționale de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor.  În nouă din zece cazuri, cei responsabili au rămas nepedepsiţi.
 
Impunitatea duce la creşterea numărului victimelor şi este adesea un simptom al agravării conflictelor şi al prăbuşirii dreptului şi a sistemelor judiciare, notează sursa citată. UNESCO se arată îngrijorată de faptul că impunitatea dăunează societăţii prin ascunderea unor abuzuri grave ale drepturilor omului, generând corupţie şi criminalitate. Cifra de 1.2000 de jurnaliști uciși în ultimii 14 ani nu-i include pe cei răniți zilnic, torturați, dispăruți, arestați, intimidați și hărțuiți. Mai mult, jurnalistele sunt supuse și altor riscuri, inclusiv atacurilor sexuale. În mod îngrijorător, doar unul din zece astfel de cazuri a dus la o condamnare.
 
În perioada 9-10 decembrie, UNESCO și Regatul Țărilor de Jos organizează Conferința mondială pentru libertatea presei, în format mixt (online și offline). Atunci vor fi marcate două evenimente: Ziua Mondială a Libertății Presei (3 mai) și Ziua internațională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor. Motto-ul conferinței este „Jurnalism fără frică sau favoruri”, iar scopul ei este asigurarea faptului că jurnaliștii pot lucra liber, în siguranță și independenți, acum și în viitor.
 
Decizia marcării zilei din 2 noiembrie a fost luată în 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi din Mali, care a avut loc la 2 noiembrie 2013. Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunităţii.