Вы здесь

Human Rights Watch a cerut Dumei de Stat din Rusia să respingă o nouă lege privind Internetul

25 ноября 2020
632 просмотра
Organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a cerut Parlamentului Rusiei să respingă o nouă lege care ar permite autorităților să blocheze site-uri web cu conținut pe care presa de stat rusească l-a cenzurat, scrie moldova.europalibera.org. În opinia HRW, noua lege ar duce la înăsprirea cenzurii în Federația Rusă.

Noua lege rusească prevede sancțiuni și blocări împotriva site-urilor sau platformelor, mai ales occidentale, care își permit să semnaleze că presa rusească oficială minte.

Proiectul noii legi, depus la parlamentul rus pe data de 19 noiembrie, ar introduce un registru al „proprietarilor de site-uri” care cenzurează „informația de interes public” dacă autoritățile consideră acel „act de cenzură” drept „discriminatoriu sau bazat pe sancțiuni politice sau economice împotriva Rusiei”.

Legea ar autoriza procuratura generală să dispună blocarea parțială sau totală a site-urilor, dacă ele continuă să „încalce” dreptul rușilor la informație.

„Dar blocarea totală a platformelor online folosite de milioane de ruși, așa cum propune noua lege, este de-a dreptul contrariul protejării accesului la informație”, a declarat Anastasia Zlobina, coordonatoare pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch.

Potrivei notei explicative care însoțește proiectul legislativ, începând din luna aprilie autoritățile rusești au consemnat cel puțin 20 de incidente în care platforme online precum Twitter, Facebook sau YouTube au „cenzurat” conținut difuzat de organizații de presă rusești ca Russia Today sau RIA Novosti.